• Neen, je kat wil je niet lynchen
  • Neen, je schoonmoeder wil je niet vergiftigen
  • Neen, je dochter is niet opeens kwaadaardig.
 
 

Nieuws

 
 

Welke info vragen we als je belt?

Hou de verpakking van het betrokken product bij de hand.

  • Leeftijd van het slachtoffer: gaat het om een kind of een volwassene?
  • Wat is de naam van het product dat de vergiftiging heeft veroorzaakt (verpakking, bijsluiter,... bij de hand houden)?
  • Over welke hoeveelheid van het product gaat het (aantal tabletten, soep- of theelepels,...)?
  • Wat is er precies gebeurd (ongeval, zelfmoordpoging,...)?
  • Stel je ziekteverschijnselen vast, zo ja, welke?
 
 

Actuele risico's

CO-vergiftiging

Wist je dat - met uitzondering van elektrische apparaten - alle verwarmingsapparaten CO-gas kunnen verspreiden? Tijdens de herfst en de winter registreert het Antigifcentrum meer oproepen over CO-vergiftigingen. Ondanks preventiecampagnes blijft koolstofmonoxide de belangrijkste vorm van dodelijke intoxicatie in België! Hoe kan je een CO-intoxicatie herkennen? Wat kan je doen bij een vermoeden van CO-vergiftiging? Hoe kan je een CO-intoxicatie voorkomen?

Benzodiazepines

Neem je benzodiazepines te lang, dan kun je er aan verslaafd raken. Het abrupt stoppen van de behandeling met slaap- en kalmeringsmiddelen kan gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen zoals angststoornissen, slapeloosheid, verwardheid, stuipaanvallen, hallucinaties en nachtmerries.
 
 

Preventietip in de kijker

Lees aandachtig de bijsluiter vóór het gebruik van vloeibare geneesmiddelen: hierin vind je aanwijzingen voor het goed gebruik van een doseerhulpmiddel. Gebruik geen gewone keukenlepel (soeplepel, koffielepel) voor het toedienen van een siroop. Bewaar het medicament en het doseerhulpmiddel in de oorspronkelijke verpakking. Bereid geen twee siropen tegelijkertijd, om verwisseling van de doseerpipetten te vermijden. Controleer de hoeveelheid vloeistof alvorens ze toe te dienen.

Welkom bij het Belgisch Antigifcentrum

Je vindt op deze website informatie over de belangrijkste onderwerpen waarvoor men het Belgisch Antigifcentrum contacteert. Wij geven ook tips over het veilig gebruik van producten en over hun etikettering.

De minister van Volksgezondheid bepaalt het bedrag van de subsidie die aan het Antigifcentrum wordt toegekend in het kader van dringende medische hulp. De Nationale Loterij betaalt de subsidie volgens het Koninklijk Besluit dat de verdeling van de subsidies van het begrotingsjaar vastlegt.