Een veiligheidsdop kan maar werken als hij ook correct wordt gebruikt.

De gevaarlijkste producten zitten meestal in een fles mét veiligheidsdop, om het kinderen moeilijker te maken deze per ongeluk te openen. Het gaat over producten als ontstoppers of zoutzuur die ernstige brandwonden kunnen veroorzaken. Ook methanol en petroleumproducten zoals lampolie zijn al in kleine dosissen heel gevaarlijk.

Een veiligheidsdop kan maar werken als hij ook correct wordt gebruikt. En daar wringt soms het schoentje: volwassenen hebben soms problemen met het openen van de dop en sluiten die uit gemakzucht niet altijd goed af.

Best dus even controleren om er zeker van te zijn dat de dop goed is gesloten. En nadien het product ver buiten het bereik van kinderen bewaren. Twee simpele voorzorgen die veel leed kunnen voorkomen. 

Het Antigifcentrum ontwikkelde, in samenwerking met illustrator Klaas Verplancke, een verjaardagskalender. Hierin worden 12 situaties geïllustreerd, waarmee het Antigifcentrum dagelijks geconfronteerd wordt. Elke situatie is voorzien van een woordje uitleg, zodat jij en je gezin zich alvast niet meer laten vangen door deze voorvallen. De kalender is zowel geschikt voor volwassenen als heel toegankelijk voor kinderen. Met deze kalender in huis leren de kinderen gevaarlijke situaties te herkennen en te voorkomen. Als het toch misgaat, is ons gratis nummer nooit veraf! 

Bekijk hier alvast een preview van de kalenderDeze handige kalender is een noodzaak voor leerkrachten en ouders en kost amper 5 euro, plus verzendingskosten. Bestellen kan door een mailtje te sturen met vermelding van naam, adres en aantal gewenste exemplaren.