Dieren zijn niet gevrijwaard van vergiftiging

Voor veel Belgen maken honden en katten deel uit van de familie. Nochtans is hun gestel erg verschillend van dat van een mens, wat maakt dat geneesmiddelen en voedsel, bestemd voor de mens, niet altijd geschikt zijn voor dieren.

Huisdieren zijn spijtig genoeg niet gevrijwaard van vergiftiging. Vooral honden zijn vaak slachtoffer van hun gulzigheid. Ze maken geen onderscheid tussen schadelijk of onschadelijk voedsel. Het ontbreekt hen ook aan enkele enzymes om bepaalde genees- en voedingsmiddelen voor mensen onschadelijk te maken. 

 

Honden schrokken van alles naar binnen, ook slakkenkorrels, rattenvergif of meststof. Katten daarentegen zijn kieskeuriger. Bij hen zijn vergiftigingen eerder te wijten aan verkeerd gebruik van geneesmiddelen of antiparasitaire middelen.

 

Ongeveer 7 % van de oproepen die het Antigifcentrum ontvangt, heeft betrekking op dieren. In 2015 werd het Antigifcentrum 3.425 maal gecontacteerd door eigenaars van dieren of door dierenartsen. Honden staan hierbij op de eerste plaats (2.613 gevallen), gevolgd door katten (499 gevallen).

 

Meer info: