Groepsfoto bezoek Koningin Paola aan het Antigifcentrum 2013

Ter gelegenheid van ons vijftigjarig bestaan bracht Koningin Paola een bezoek aan het Antigifcentrum.

Iedereen op zijn paasbest, want Koninklijk bezoek aan het Centrum was alweer een tiental jaar geleden. De Koningin, vergezeld door Minister van Volkgezondheid Mevrouw Onkelinx, werd verwelkomd door algemeen directeur dokter Martine Mostin en administratief directeur Mvr. Anne-Marie Descamps. In hun zog glipte een meute journalisten mee het Centrum binnen, allemaal onder het waakzame oog van de mannen in maatpak en met oortjes; de staatsveiligheid.

Na een korte presentatie over de kerntaken van het Antigifcentrum en een korte speech van Pr Dr De Wever, voorzitter van de Raad van Bestuur, bezocht het gezelschap het kloppende hart van het Centrum: de permanentie. Dokter Elisabeth Goosens gaf toelichting bij het soort oproepen dat het Centrum dagelijks ontvangt. De Koningin en Mvr. de minister toonden zich erg geïnteresseerd in de dagdagelijkse problematiek waarmee de dokters telefonisch te maken krijgen.

Nadien legde onze archivaris Arnaud Seeuws haarfijn uit hoe de immense toxicologische database door het Centrum doorheen de jaren is aangelegd en hoe onze dokters in deze zee van informatie snel de nodige producten kunnen terugvinden om een oproep te beantwoorden.

Een derde kerntaak van het Antigifcentrum, beschikbaar stellen en beheren van antidota, werd door Herlinde Smet aan beide dames toegelicht. Herlinde maakte van het moment gebruik om de minister aan te spreken over de hoge kostprijs van sommige antidota die door de ziekenkas niet worden terugbetaald. Mvr. Onkelinx had er wel oren naar.

Het temperament van Thérèse Giannuzzi zorgde voor een ontspannen sfeer in het lokaal waar de oproepgegevens van het Antigifcentrum verwerkt worden. De Koningin merkte op dat Thérèse duidelijk gepassioneerd was door haar werk. 

Maar de mannen in maatpak begonnen ostentatief naar hun horloge te staren: de Koningin had nog een heel parcours af te leggen in het Militair ziekenhuis. Wel gunde ze ons een aandenken om in de kaderen: een groepsfoto met haar en al de aanwezigen. Zo werd het bezoek vereeuwigd op de digitale plaat. Tot binnen 10 jaar, Mvr. de Koningin!