Schoonmaakmiddelen

In Nederland hebben jaarlijks 7.000 ongevallen met schoonmaakmiddelen plaats. Dat laat de Nederlandse overheid weten. Bij 1500 slachtoffers was het letsel zo ernstig dat ze op de spoeddienst terecht kwamen. Hierbij waren 310 kinderen jonger dan 5 jaar betrokken. Vooral één en tweejarigen lopen vaak een ernstige vergiftiging op. VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit starten daarom met een campagne om ouders bewust te maken van de risico's.

Het gaat vaak mis tijdens het schoonmaken, in een onbewaakt ogenblik. Dan staat de fles schoonmaakmiddel voor het grijpen of liggen de vaatwastabletten binnen handbereik. Kinderen stoppen het in hun mond om uit te proberen. In de Nederlandse campagne worden adviezen gegeven als: zet schoonmaakmiddelen hoog in kastjes, achter slot en grendel. "Zorg er ook altijd voor dat je de spullen meteen opruimt, ook wanneer de bel of de telefoon gaat is het zaak eerst de spullen buiten het bereik van kinderen te zetten", luidt het.

Ter vergelijking: in ons land kwamen er in 2013 bij het Antigifcentrum 13.246 oproepen binnen voor ongevallen met huishoudproducten. Dat is zo'n 28% van alle oproepen die het Antigifcentrum dat jaar kreeg. De meeste ongevallen hadden betrekking op volwassenen (6.845 oproepen), gevolgd door kinderen tussen 1 en 4 jaar (4.294 oproepen). Meer informatie in het jaarverslag 2013 van het Antigifcentrum, via deze link.