Maak er een gewoonte van producten goed af te sluiten.

Kinderen gaan al vroeg op ontdekkingstocht doorheen het huis. Ze kunnen echter nog geen onderscheid maken tussen gevaarlijke, onschuldige, eetbare en/of giftige dingen.  

De meeste ongevallen met onderhoudsproducten gebeuren dan ook thuis. Soms omdat de producten niet voldoende afgeschermd zijn. Maar vaker gaat er iets fout terwijl een product gebruikt wordt, tijdens de schoonmaak of bij onderhoudswerken. Er wordt aan de deur gebeld of de telefoon gaat. Even afgeleid. Genoeg voor een onbewaakt kind om enkele slokken te nemen of een open fles per ongeluk over zich te krijgen.

Maak er een gewoonte van producten goed af te sluiten. Een kind laat je best niet onbewaakt achter als iets anders je aandacht vraagt. Laat geneesmiddelen niet rondslingeren op het nachtkastje, in de badkamer of in een handtas. Al de gevaarlijke producten horen achter slot en grendel, ver buiten het bereik van grijpgrage kinderhandjes. 

Het Antigifcentrum ontwikkelde, in samenwerking met illustrator Klaas Verplancke, een verjaardagskalender. Hierin worden 12 situaties geïllustreerd, waarmee het Antigifcentrum dagelijks geconfronteerd wordt. Elke situatie is voorzien van een woordje uitleg, zodat jij en je gezin zich alvast niet meer laten vangen door deze voorvallen. De kalender is zowel geschikt voor volwassenen als heel toegankelijk voor kinderen. Met deze kalender in huis leren de kinderen gevaarlijke situaties te herkennen en te voorkomen. Als het toch misgaat, is ons gratis nummer nooit veraf! 

Bekijk hier alvast een preview van de kalenderDeze handige kalender is een noodzaak voor leerkrachten en ouders en kost amper 5 euro, plus verzendingskosten. Bestellen kan door een mailtje te sturen met vermelding van naam, adres en aantal gewenste exemplaren.