September en oktober zijn de beste maanden om problemen met kauwennesten in de schoorsteen op te lossen.

September en oktober zijn de beste maanden om problemen met kauwennesten in de schoorsteen op te lossen. Het broedseizoen van de kauwen is afgelopen en de jonge vogels zijn uitgevlogen. In principe heb je tijd tot het volgende broedseizoen dat in maart begint. Heb je tijdens de voorbije zomer echter kauwen gezien in je omgeving, dan is het veiliger om preventief tot actie over te gaan voor je begint te stoken. Kauwen leven in kolonies. Wanneer een schoorsteen in je omgeving een kauwennest herbergt, bestaat de kans dat ook jouw schoorsteen onwelkome gasten huist.  

Heb je het afgelopen jaar kauwen in de schoorsteen gehad, dan moet je deze laten vegen door een professionele schoorsteenveger voor je begint te stoken:

  • Het kauwennest kan de schoorsteen volledig afsluiten waardoor de verbrandingsgassen van de stooktoestellen niet worden afgevoerd, zich in je huis verspreiden en een levensgevaarlijke intoxicatie met koolstofmonoxide veroorzaken.
  • Bij de eerste stook kan oud en droog nestmateriaal in brand vliegen en een schoorsteenbrand veroorzaken.  

Tegelijkertijd laat je best ook een stevig rooster plaatsen, dat verhindert dat er de komende jaren nog nesten in de schoorsteen worden gebouwd. Gaasdraad is geen langetermijnoplossing: kauwen kunnen de draad met hun sterke snavel loswrikken

De kauw (Corvus monedula) is een zangvogel uit de familie van de kraaien. Zijn lengte bedraagt 34 tot 39 cm en hij wordt gekenmerkt door een zwart verenkleed en lichtgrijze kleur van de zijhals en het achterhoofd. Ze komen meestal in groepen of paren voor. In maart beginnen ze aan de bouw van een nest. Het zijn holtebroeders en hun voorkeur voor schoorstenen is dan ook niet verwonderlijk. Tijdens de bouw van hun nest slepen ze enorme hoeveelheden takken aan. Met het verzamelde bouwmateriaal is geen schoorsteen te groot voor deze inventieve vogels.