Slakkenkorrels zijn vooral voor honden erg giftig.

Iedereen met een tuin heeft het wel al opgemerkt: er zijn weer bijzonder veel slakken op pad. En dan zijn slakkenkorrels een makkelijke oplossing. Maar deze bestrijdingsmiddelen zijn giftig. Nu en dan gebeuren er ongelukken met dieren door een fout gebruik van slakkenkorrels. Meestal gaat het om honden en soms overleven deze de inname van de korrels niet. Daarom hier enkele preventietips.

  • De verpakking van de slakkenkorrels moet na gebruik steeds zorgvuldig gesloten worden.
  • Er moet worden nagegaan of de verpakking nog intact is. De verpakking moet op een plaats worden bewaard die niet toegankelijk is voor dieren en/of kinderen. Er zijn meerdere gevallen van dodelijke vergiftigingen gekend waarbij dieren de korrels rechtstreeks uit de verpakking of door gaten erin hebben opgegeten.
  • De korrels moeten bij de toepassing goed verspreid worden. Het heeft geen enkele zin om de korrels in hoopjes te leggen of er dijkjes mee te bouwen rond de planten die we tegen slakken willen beschermen. Dit verbetert de werking helemaal niet én het kan gevaarlijk zijn voor andere dieren.
  • Als er veel slakken zijn is het beter de behandeling zo nodig te herhalen in plaats van teveel middel ineens toe te passen. Een goed gebruik betekent dus dat de korrels gelijkmatig over de bodem moeten worden verspreid. Voor de meeste producten kan men als regel hanteren dat er ongeveer 25 tot 35 korrels per vierkante meter mogen liggen of dat de korrels op een afstand van ongeveer 17 tot 20 cm van elkaar moeten liggen. Sommige producten bestaan echter uit kleinere korrels, zodat er wat meer per vierkante meter mogen worden gebruikt.

Lees daarom altijd het etiket op de verpakking en volg strikt de gebruiksaanwijzing.

 

Meer info op deze website en via deze link.