De wintermaanden hebben hun charme.

De wintermaanden hebben hun charme. Het zijn knusse maanden en als er sneeuw valt, levert dit idyllische plaatjes op. En dan zijn er de nieuwjaarsfeesten en -recepties. Vooraleer het gezellig te maken, vragen we je toch eerst even enkele wintertips te lezen.

CO-vergiftiging: in de winter steekt de verwarming een tandje bij. Zorg wel voor goede verluchting en zorg voor een goed onderhoud van je verwarmingsinstallaties. En barbecue nooit in huis, want dan kunnen de CO-gassen niet weg. Meer info via deze link.

Hoestsiroop: bij een verkoudheid kan hoesten irriterend zijn, maar geef toch beter geen hoestsiroop aan kinderen jonger dan 6 jaar. Lees hier meer.

Neusdruppels: neusdruppels zijn handig om een verstopte neus vrij te maken, maar meestal volstaat het gebruik van fysiologisch water. Meer weten.

Antivries: ethyleenglycol in antivriesmiddelen is heel giftig, bewaar het dus nooit in een drinkwaterfles. Meer info via deze link.

Strooizout: strooizout is niet heel gevaarlijk, maar het kan bij langdurig huid- en oogcontact irritatie veroorzaken. Spoel ook de poten van je hond af na een wandeling in de sneeuw. Lees hier meer.

Alcoholinname door kinderen: laat kinderen aan de feesttafel nooit proeven van alcoholische dranken, want deze zijn erg gevaarlijk. Laat geen alcoholrestjes op de salontafel staan na een feestje. Meer info hier.

Chocolade: een halve reep donkere chocolade kan al tot een dodelijke vergiftiging leiden bij een hond. Cacao bevat theobromine en honden zijn hier zeer gevoelig voor. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine en dus hoe gevaarlijker voor de hond. Laat geen chocolade of pralines staan op de (feest)tafel of het aanrecht. Meer info via deze link.

Winterplanten: het is een traditie dat bepaalde planten in de wintermaanden in beeld komen. Zo is er de kerstster. Houd er wel rekening mee dat het sap van de kerstster irriterend is. Meer info via deze link. Maretak wordt in de wintermaanden massaal binnen gehaald. De plant bevat giftige stoffen. Lees er hier meer over. De kerstboom is niet giftig, maar wees toch maar voorzichtig met de scherpe naalden. En als je de boom versiert met hulst, weet dan dat het inslikken van meer dan vijf besjes wel giftige reacties veroorzaakt. Meer info over hulst via deze link.