Advies Hoge Gezondheidsraad over rodegistrijst

De vrije aflevering van voedingssupplementen op basis van rodegistrijst (via winkels voor dieet- of natuurproducten, via internet, enz.) zou verboden moeten worden. De aflevering zou voorbehouden moeten worden aan farmaceutische officina’s, open voor het publiek, waar gepaste adviezen kunnen worden verstrekt en een opvolging kan worden voorzien. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad in een advies aan de minister van Volksgezondheid.

“Aangezien deze producten meerdere kenmerken vertonen die gelijk te stellen zijn aan die van geneesmiddelen - ze zijn zowel geneesmiddel op basis van hun functie als geneesmiddel op basis van hun voorstelling - stelt de Hoge Gezondheidsraad voor deze preparaten te onderwerpen aan de evaluatie van het FAGG, dat een toelating kan geven om ze op een correcte manier op de markt te brengen. Het statuut van ‘geneesmiddel’ zou de beste garantie zijn wat betreft samenstelling, therapeutische werkzaamheid en veiligheid.”

Nog volgens de Hoge Gezondheidsraad zijn er in de bevolking “verschillende groepen te identificeren die ernstige bijwerkingen kunnen ondervinden ten gevolge van het gebruik van producten op basis van rodegistrijst: zwangere vrouwen, personen met aandoeningen van de lever, nieren of spieren, personen ouder dan 70 jaar, kinderen en adolescenten, personen die geneesmiddelen nemen die kunnen interageren, personen die intolerant zijn voor statines.”

Het volledige advies vind je via deze link.