Loods kinderen veilig door de krokusvakantie.

De krokusvakantie staat voor de deur. Of de kinderen al volop in de tuin gaan kunnen genieten, is twijfelachtig. Hoewel het niet echt zo aanvoelt, de winter is nog in het land. Kans groot dus dat de kinderen tijdens het spelen binnen op verkenning gaan. Ongerustheid is onnodig, maar informeer je goed, want een ongeluk met huishoudproducten is snel gebeurd.

Vooral jonge kinderen botsen tijdens hun ontdekkingstochten door het huis vaak op kleurrijke en giftige producten. Een product dat de jongste tijd voor steeds meer incidenten zorgt, zijn (vaat)wascapsules. Deze worden dikwijls opgeborgen in een kast bij de vaatwas- of de wasmachine. Wel handig, maar niet zonder risico’s, want ze zijn binnen handbereik van kinderen waarvoor ze er erg aantrekkelijk uitzien. De capsules bevatten sterk geconcentreerde producten, die voor flink wat nevenwerkingen kunnen zorgen zoals irritatie in de mond, ogen en huid. Bewaar de capsules dan ook buiten het bereik van kinderen, bijvoorbeeld in een kast op hoogte of in een afgesloten ruimte.

Van ontstopper, bleekwater, ammoniak en andere bijtende of irriterende producten weten we doorgaans dat ze veilig moeten worden opgeborgen. Bij toiletreiniger verliezen we dit te vaak uit het oog en staat het gewoon op de grond naast het toilet.

Wil je dat je kinderen helpen bij de schoonmaak? Laat hen dan onschuldige klusjes doen, maar geen handje toesteken waarbij er chemische huishoudproducten aan te pas komen, zoals bleekwater, ovenreiniger of ammoniak. Meer nog, als je met deze producten werkt, hou je kinderen uit de buurt. En hou de veiligheidsdop steeds op de producten, zodat geen ongelukken gebeuren als ze bijvoorbeeld omvallen.

Wil je nog meer tips? Bezoek dan zeker onze virtuele 360°-wandeling ‘Huisje, tuintje… gifje?’ via deze link. Lees ook de bruikbare preventietips op onze website, via deze link.