Iedereen moet het noodnummer kennen, want je kan er levens mee redden,

Eind oktober waren er al 60 CO-doden geteld in België. Dat zijn er dubbel zoveel dan de voorbije jaren. ‘Tegelijk bellen steeds meer mensen naar het Antigifcentrum. Dat is nodig. Iedereen moet het noodnummer kennen, want je kan er levens mee redden", zegt minister van Telecommunicatie en vicepremier Petra De Sutter. Ze bezocht het Antigifcentrum en prijsde er "de meest toegankelijke dienstverlening in Europa".  

"In 2019 stierven er 29 mensen aan de gevolgen van een koofstofmonoxidevergiftiging. Dit jaar verdubbelde dat al. Daar maak ik me zorgen over, zeker nu ik vermoed dat de energiecrisis zich nog zal laten voelen. Sla het noodnummer van het Antigifcentrum op in je telefoon, het kan je leven redden", zegt De Sutter die uitgenodigd werd door het Antigifcentrum. Het nummer is 070 245 245.  

Prof. Dr. Dominique Vandijck is adjunct algemeen directeur van het Antigifcentrum en zegt dat door de verwarmingskosten die de pan uit swingen heel wat mensen ramen en deuren net niet openzetten als de verwarming aan staat. Ze gaan ook proberen kosten te drukken "door hun verbruik te minderen, goedkopere brandstoffen te gebruiken, het noodzakelijke onderhoud over te slaan en slecht functionerende toestellen niet te vervangen of te opteren voor een - onveiliger - tweedehandsapparaat, hetgeen CO-blootstelling in de hand werkt". 

"Wanneer je binnen bent en hoofdpijn, misselijkheid en draaierigheid voelt, verlucht het huis en bel naar het Antigifcentrum. De CO-doden verliezen vaak het bewust zijn tijdens de slaap. Ik ben hier in het Antigifcentrum om mee lawaai te maken om wat ‘een stille dood’ is. Dat is nodig want het aantal slachtoffers is terug aan het stijgen", klonk het bij De Sutter, zelf arts.    

Rinkelende telefoon   

Dat er steeds meer mensen de weg kennen naar het Antigifcentrum is in die zin goed nieuws, vond De Sutter. "Eind oktober rinkelde de telefoon al bijna 52.000 keer op het Antigifcentrum. Dat zijn minstens 1.000 meer oproepen vergeleken met dezelfde periode de voorbije jaren", leert De Sutter van de experts van het Antigifcentrum. Dit zijn oproepen die niet alleen gaan over koolstofmonoxide.  Volgens het Antigifcentrum zijn geneesmiddelen het vaakst betrokken. "Maar ook huishoudproducten, planten, paddenstoelen en dergelijke, … zijn potentiële boosdoeners waarvoor wordt gebeld", aldus Dominique Vandijck.  

Uniek centrum   

De Sutter onderlijnt tot slot de unieke positie van het Antigifcentrum in Europa. "Het is toegankelijk voor het grote publiek. In de landen rondom ons kunnen er bijvoorbeeld alleen artsen bellen. De medewerkers die de medische permanentie bemannen en bellers verder helpen zijn stuk voor stuk professionals, artsen en apothekers met een bijzondere expertise in toxicologie", weet De Sutter.