Minder doden door CO-vergiftiging in 2015

Het aantal ongevallen door CO is in 2015 licht gestegen, het aantal slachtoffers is ook gestegen, maar het aantal overlijdens is sterk gedaald. Dat blijkt uit het jaarrapport CO-vergiftigingen 2015 van het Antigifcentrum.

In vergelijking met 2014 ziet men in 2015:

• een stijging van 4 % van het aantal ongevallen door CO-intoxicatie (van 387 naar 402);

• een stijging van 19 % het aantal geregistreerde slachtoffers van CO-intoxicatie (van 841 naar 998);

• een daling van 23 % van het aantal dodelijke slachtoffers van een CO-intoxicatie (van 22 naar 17).

De kleine stijging in het aantal ongevallen kan een natuurlijke fluctuatie zijn of het gevolg van enkele vorstdagen meer in 2015 dan in 2014. Als 2016 een kouder jaar wordt, kan dit aantal zelfs verder gaan stijgen. Dat er meer slachtoffers gevallen zijn, heeft vooral te maken met het aantal personen aanwezig op het ogenblik van het ongeval en hoeft niet noodzakelijk te wijzen op een hoger risico.

De meest hoopgevende vaststelling is dat het aantal dodelijke slachtoffers blijft dalen. Teleurstellend is dan weer dat de helft van deze ongevallen wordt veroorzaakt door onveilige toestellen. Vijf bejaarde mensen lieten het leven bij drie ongevallen met een kolenkachel. Vier mensen kwamen om in de badkamer. Het vervangen van verouderde of slecht onderhouden kolenkachels en badgeisers kan nog mensenlevens redden.

“Dit jaar zien wij ook nieuwe oorzaken opduiken: poging tot zelfdoding, door het branden van houtskool in een kleine ruimte, en intoxicatie tijdens het in groep roken van de waterpijp”, luidt het. “Ook de massale instroom van immigranten het voorbije jaar moet ons aanzetten tot een verhoogde waakzaamheid. Want er is een grote nood aan woningen en men moet alert blijven, om te vermijden dat onder grote tijdsdruk woningen ter beschikking gesteld worden die niet veilig zijn zowel wegens risico op CO-intoxicatie als wegens brandrisico.”

Het jaarrapport kan je lezen via deze link.