Raf Walschaerts vertelt over hoe kinderen anders kijken, in het kader van de campagne Lezen voor gebruik van de FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum.
 
Ouders en kleuters kijken en luisteren samen, online, naar het verhaal. Voor de kleuters gewoon een mooi verhaal, voor de ouders een mooi verhaal mét een boodschap: Let op. Kinderen kijken anders. Naar de wereld rondom hen. Naar het leven. Ook naar spullen en producten thuis. Jaarlijks vinden ongeveer 5.000 ongevallen plaats met jonge kinderen en chemische producten. Het is belangrijk om hier als ouder van bewust te zijn, en het etiket te lezen van gevaarlijke producten om zo die ongevallen eenvoudig te vermijden. De vertellingen kan je online bekijken en beluisteren via Facebook. Een verhaaltje duurt 5 minuten. Elke keer wordt er een ander verhaaltje verteld. De video’s zijn nadien ook te bekijken op www.lezenvoorgebruik.be.

Waarom deze campagne?

Jaarlijks gebeuren er in België ongeveer 10.000 ongevallen met chemische huishoudproducten. Vaak zijn kinderen het slachtoffer en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Door de coronacrisis zitten we ook meer thuis en hebben we meer bleekwater, handgels en andere ontsmettingsmiddelen in huis. Hierdoor piekt het aantal ongevallen.
De aantrekkelijke verpakkingen van chemische producten kunnen onbedoeld de aandacht trekken van kinderen. De helft van alle ongevallen gebeurt met jonge kinderen en dan nog voornamelijk met kinderen van 1-5 jaar, een leeftijd waarop kinderen hun omgeving verkennen en de neiging hebben alles in de mond te steken.
Het is belangrijk om ouders van jonge kinderen hier bewust van te maken.
Dit doen we door hen via de poëtische verhalen van Raf bewust te maken van hoe anders kinderen in het leven staan. Om hen dan daarna concrete tips te geven zoals:

  • Bewaar chemische huishoudproducten steeds buiten het bereik van kinderen.
  • Sluit ze na elk gebruik onmiddellijk goed af.
  • Leer iets oudere kinderen welke producten gevaarlijk zijn en hoe je ze herkent. Vertel waarom het niet slim is om ermee te spelen.
  • En … lees altijd het etiket aandachtig voor gebruik!

Op www.lezenvoorgebruik.be staan voorzorgsmaatregelen, de gevaarsymbolen en hun betekenis en een reeks animatiefilmpjes die herkenbare thuissituaties in beeld brengen. Een brochure met uitleg over de vaakst voorkomende ongevallen kan je bestellen via de campagnesite.