Afrodisiaca: weinig garanties, wel risico's

Afrodisiaca zijn middelen met vermeende libido-verhogende eigenschappen. Doorheen de eeuwen zijn deze in allerlei culturen gebruikt, met als doel de geslachtsdrift te prikkelen en de potentie te verhogen. Veel afrodisiaca zijn vrij verkrijgbaar en worden op grote schaal, ook online, verkocht. Alleen weet je haast nooit wat je daar écht koopt. De samenstelling en inhoud van dergelijke ‘wondermiddelen’ kan sterk verschillen van wat wordt voorgespiegeld. De werkzaamheid van de meeste afrodisiaca is overigens maar slecht bewezen, onze seksualiteit wordt sterk door psychische factoren beïnvloed.

  • Uit de schors van de yohimbe-boom, wordt yohimbine gehaald. Het gebruik van de stof leidt tot een sterkere doorbloeding van de geslachtsorganen. Het gebruik kan gepaard gaan met een gevaarlijk hoge bloeddruk, duizeligheid, misselijkheid, slaapproblemen, hartkloppingen, … Vooral patiënten met cardiovasculaire problemen lopen een bijzonder groot risico.
  • Onschuldiger zijn voedingswaren als chocolade of oesters. Deze afrodisiaca steunen in de eerste plaats op hun verbeelde werking. Een te grote hoeveelheid is vooral slecht voor het libido. Dat geldt natuurlijk ook voor alcohol, al verlaagt een matige hoeveelheid wel de sociale remmingen.
  • De zogenaamde ‘Spaanse vlieg’ is afkomstig van een fijngestampte Zuid-Europese keversoort. Deze insecten produceren namelijk de stof cantharidine. Deze veroorzaakt een irritatie van de urinewegen, waardoor er meer bloed vloeit naar de geslachtsdelen – wat een erectie makkelijker maakt. De gebruiker loopt echter ook het risico op een langdurig aanhoudende erectie (priapisme), wat tot schade kan leiden aan de penis. Spaanse vlieg veroorzaakt ernstige maag- en nierproblemen, met mogelijk de dood als gevolg. Absoluut te mijden dus.
  • Verschillende illegale genotsmiddelen kunnen invloed hebben op de beleving en de intensiteit van seks, via beïnvloeding van het centrale zenuwstelsel. Zo zijn er bijvoorbeeld de 'poppers', die alkylnitrieten bevatten en verboden zijn in België. Ze worden geïnhaleerd om een kortstondige roes te bereiken. Poppers nemen remmingen weg, versterken positieve gevoelens en hebben een algemeen spierverslappend effect. Op korte termijn kunnen ze echter een zuurstoftekort in het lichaam veroorzaken. Het zijn bijtende en verslavende stoffen die op lange termijn de organen beschadigen. Voor mensen met hartklachten zijn deze middelen zeer gevaarlijk. Ook de combinatie met erectiemiddelen is absoluut te vermijden doordat dit leidt tot een gevaarlijke bloeddrukdaling.

Er bestaan eigenlijk weinig of geen middelen die ‘de goesting’ doen toenemen. Er zijn weinig garanties en heel wat risico’s. De omstandigheden, het juiste gezelschap en onze menselijke fantasie zijn nog altijd de beste afrodisiaca.