Blauwalgen

 
 
Tijdens hittedagen in de zomer zijn ze nooit echt uit het nieuws weg te denken: de blauwalgen. En terecht, want je blijft best uit hun buurt. Hun giftige bestanddelen kunnen je zwempartijtje letterlijk in het water doen vallen.
 
 
 
 

Symptomen

Als je hiermee in aanraking komt, kan je huiduitslag, jeuk of netelroos krijgen.

Als je hiermee in aanraking komt, kan je huiduitslag, jeuk of netelroos krijgen. Je ogen raken geïrriteerd, gaan daardoor tranen, rood worden en branderig aanvoelen. Heb je een borrel binnen, kan je last krijgen van maag en darmen, maar ook hoofdpijn, oorpijn of zelfs koorts. Adem je tijdens de waterpret wat nevel in, is keelpijn, hoesten en irritatie van de luchtwegen mogelijk. Heb je een voorgeschiedenis van astma, wees dan extra bedachtzaam. Het inademen van deze nevel kan een astma-aanval uitlokken.

 
 
 
 

Behandeling

Na het zwemmen in door blauwalgen gecontamineerd water neem je best een uitgebreide douche. Vergeet je ogen en oren niet grondig uit te spoelen als ze geïrriteerd zijn na een zwempartijtje en een oogarts te consulteren indien de symptomen niet verdwijnen na het spoelen. Heb je maagdarmklachten dan gaan deze meestal over na één tot twee dagen. Bij aanhoudende symptomen neem je best contact op met je huisarts. Ga onmiddellijk naar het ziekenhuis of bel 112 als je ademhalingsproblemen krijgt.

 
 
 
 

Toxiciteit

Blauwalgen zijn vaak blauw, maar alle kleuren van groen tot bruinrood zijn mogelijk.

Toegegeven, het is verwarrend, maar blauwalgen zijn helemaal geen algen. Ze zijn ook niet allemaal blauw van kleur. Het zijn bacteriën, cyanobacteriën is hun juiste naam. Ze zijn vaak blauw, maar alle kleuren van groen tot bruinrood zijn mogelijk. Ze komen overal in onze streken voor, maar vooral als het warm is kunnen ze overvloedig gaan woekeren. Tijdens een dergelijke algenbloei vormen de blauwalgen een drijvende laag op het water. De bacteriën die zich onderaan deze laag bevinden sterven af en zo komen de giftige stoffen die ze bevatten in het water terecht.

 
 
 
 

Preventie

Verwittig best de gemeente of de eigenaar als het zwemwater een vreemde kleur heeft, als er een stinkende laag op het water ligt of als je ziek wordt na een zwempartijtje.