Hoe gevaarlijk zijn sigaretten voor kinderen?

 
 
Eén sigaret bevat voldoende nicotine om bij een klein kind een zware vergiftiging te veroorzaken. Een kind dat meer dan één sigaret of drie peuken op heeft, moet naar het ziekenhuis. Laat asbak en sigaretten dan ook niet slingeren.
 
 
 
 

Symptomen

Eén sigaret bevat voldoende nicotine om bij een klein kind een ernstige vergiftiging te veroorzaken.

Symptomen waar je op moet letten zijn:

  • Bleek worden
  • Transpireren
  • Overgeven 
  • Hartkloppingen

Als deze symptomen optreden, moet het kind in het ziekenhuis opgenomen worden. 

 
 
 
 

Behandeling

  • Verwijder met een nat washandje alle tabaksresten uit de mond en geef het kind iets te drinken.
  • Als het kind meer dan één sigaret of drie peuken heeft ingeslikt, moet het voor enkele uren naar het ziekenhuis voor observatie en hartbewaking. Ook als de ingenomen hoeveelheid niet te schatten is, moet het kind in het ziekenhuis opgenomen worden. 
  • Heeft het kind minder dan één sigaret of minder dan drie peuken gegeten, dan kan je het thuis in de gaten houden. Als er toch symptomen optreden, breng je het kind naar het ziekenhuis. Treden er geen symptomen op gedurende de eerst vier uur na de inname, dan is er geen probleem.
 
 
 
 

Toxiciteit

Tabak bevat nicotine. Nicotine is één van de voornaamste oorzaken van de verslavende maar ook verdovende werking van roken. Het is ook een krachtig zenuwgif dat in insecticiden gebruikt wordt. Ook voor mensen is nicotine giftig: zo bevat een sigaar voldoende nicotine om een kleuter te doden, als de kleuter de sigaar op zou eten. Eén sigaret, ook een light-sigaret, bevat voldoende nicotine om bij een klein kind een zware vergiftiging te veroorzaken. Het oppeuzelen van enkele peuken kan gevaarlijk zijn. Dit geldt eveneens voor nicotinepleisters en voor de nicotinekauwgom, die gebruikt worden als hulpmiddel bij het stoppen met roken.