Inslikken van cosmetica

 
 
Cosmetica zijn globaal genomen niet zo gevaarlijk. Maar sommige cosmetische producten bevatten alcohol, wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen.
 
 
 
 

Symptomen

Cosmetica zijn globaal genomen niet zo gevaarlijk. Maar sommige cosmetische producten bevatten alcohol, wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen.

Veel oproepen bij het Antigifcentrum gaan over kinderen die een beetje shampoo of douchegel inslikken. Dit geeft symptomen zoals misselijkheid, braken of wat buikpijn, maar zelden ernstig.

Er zijn echter enkele cosmetica die ernstige problemen kunnen veroorzaken: parfums, deodoranten, aftershave en toiletwaters kunnen veel alcohol bevatten. Een kind dat er meer dan een koffielepel van inslikt, kan een alcoholvergiftiging oplopen

Producten om het haar te permanenten of te kleuren kunnen ook gevaarlijk zijn. Ontharingscrèmes zijn fel irriterend als ze worden ingeslikt.

Lees meer over: 

 
 
 
 

Behandeling

Globaal genomen zijn cosmetica niet zo gevaarlijk. Er zijn teveel cosmetica en te veel verschillende samenstellingen om geschikte tips te geven voor alle gevallen. Bel bij een ongeval naar het Antigifcentrum (070 245 245). De arts of apotheker aan de lijn zal specifieke adviezen geven afhankelijk van de omstandigheden en de aard van het product.

 
 
 
 

Risico

Producten op basis van alcohol vormen een gevaar voor kinderen.

Accidentele inname van zeep, douchegel, shampoo door kinderen is meestal niet zo ernstig. Gelukkig smaken dergelijke producten niet lekker en blijft de hoeveelheid beperkt.

Bij jonge kinderen die producten op basis van alcohol inslikken, is er wel een reëel gevaar op alcoholintoxicatie, ook bij kleine hoeveelheden.

Haarkleurproducten en ontharingscrèmes kunnen eveneens gevaarlijke stoffen bevatten. Elk product heeft een verschillende samenstelling. Het Antigifcentrum beschikt over een uitgebreide database van dergelijke producten, waardoor de artsen het risico per product kunnen inschatten.  

 
 
 
 

Preventie

Enkele eenvoudige maatregelen kunnen ongevallen voorkomen:

  • Zet shampoo en zeepproducten niet op de badrand, terwijl de kinderen in bad zitten.
  • Hou handtassen buiten het bereik van kinderen. Wanneer ze in een handtas rommelen, vinden ze er immers vaak parfum, naast sigaretten en geneesmiddelen.