Veilig in de klas en op de speelplaats

 
 
De school moet voor kinderen en jongeren een veilige omgeving zijn. En dat lijkt ook zo te zijn. Want de producten die er gebruikt worden, zijn over het algemeen veilig. Maar zoals steeds gluren er ook op school onvoorziene situaties om het hoek.
 
 
 
 

Behandeling

Bij de meeste blootstellingen met producten in een schoolomgeving zijn de gevolgen miniem.

Het Antigifcentrum krijgt jaarlijks een 700-tal oproepen voor ongevallen in een schoolomgeving. De producten waarvoor meestal wordt gebeld, zijn inkt, balpen, stiften, correctievloeistof, waterverf (type ecoline of wasco), fluostaafjes, bellenblaasproducten en lijmen. Maar er zijn ook blootstellingen aan planten en paddenstoelen, geneesmiddelen (onder andere Rilatine), ontsmettingsmiddelen (alcoholgel) en chemische stoffen (met ongevallen in het labo).

Bij de meeste blootstellingen met producten in een schoolomgeving zijn de gevolgen miniem. Het volstaat bij contact met bijvoorbeeld inkt, stiften of waterverf de mond te spoelen of de huid met water af te wassen.  Deze producten zijn niet giftig en al zeker niet als ze in kleine hoeveelheden met kindermondjes of de kinderhuid in contact komen. Bij contact met vloeistof of poeder van alkaline batterijen altijd goed spoelen en nagaan of er geen brandwonden zijn. Zo ja, dan liever even de huisarts raadplegen.

 
 
 
 

Risico

Lijm

Ongevalletjes met secondelijm kunnen heel vervelend zijn. Op de huid gemorste vloeistof of aan elkaar gekleefde vingers kan men voorzichtig losweken door langdurige onderdompeling in lauw water. Men kan een druppeltje afwasdetergent of olie ter plaatse inwrijven. Een nagelvijltje, een puimsteen of een fijn draadje kan helpen de laatste resten los te krijgen. Gevoelige lichaamsdelen kan men eerst insmeren met margarine. Geduld is hier de boodschap: secondelijm is niet toxisch voor de huid en kan er dus wel enkele dagen op blijven zitten zonder probleem. Uiteindelijk zal de lijm van zelf loskomen.

Opgelet! Nooit katoen (kleding, doekjes, compressen) gebruiken in contact met cyanoacrylaten (het actieve bestanddeel van secondelijmen)! Dit veroorzaakt een zeer sterke exotherme reactie met brandwonden tot gevolg. Personen die werken met cyanoacrylaten wordt sterk afgeraden om katoenen kleding te dragen tijdens de werkzaamheden, met name katoenen handschoenen. 

Geneesmiddelen

Leerkrachten moeten uiteraard steeds een oogje in het zeil houden bij kinderen die medicatie moeten innemen op school. Therapeutische vergissingen, overdoseringen met medicijnen zoals Rilatine, neusdruppels, hoestsiroop kunnen tot vergiftiging leiden.

Let ook op dat jongeren hun eigen medicatie niet doorgeven aan andere leerlingen.

Een veilige speelplaats

Plant geen giftige planten aan in de buurt van de speelplaats of het speelplein. En hou in het oog dat er geen potentieel giftige paddenstoelen groeien.

Stopt het kind toch besjes of planten in de mond, bel dan meteen het Antigifcentrum op 070 245 245 (gratis nummer 24/7).