Wees voorzichtig met slijm

 
 
Slijm, of beter bekend als "slime", is het nieuwste speeltje van onze kinderen: een kleurrijke pasta die je tot allerlei fantasierijke vormen kan kneden. Er circuleren verschillende recepten op het internet, maar je kan het ook in kant-en-klare varianten kopen. De precieze samenstelling varieert naargelang de producent, de kok en inspiratie van het moment … en juist daarin schuilt het gevaar. Het Antigifcentrum heeft al enkele oproepen ontvangen met betrekking tot het fameuze "slime" – vooral voor kinderen die een kleine hoeveelheid verorberden - gelukkig zonder veel erg. Bij sommige gevallen was er wel sprake van geïrriteerde ogen en huid.
 
 
 
 

Toxiciteit

Vloeibare papierlijm bevat een aantal bewaarmiddelen uit de familie van de isothiazolinones, die gekend zijn om hun sensibiliserende eigenschappen. Deze zijn aanwezig in een groot aantal producten waaronder ook cosmetica, wat dan later nog voor meer gelijkaardige problemen kan zorgen. Wanneer de lijm oplosmiddelen bevat kunnen deze ook voor irritaties op de luchtwegen zorgen.

De aanwezigheid van boorzuur of borax geeft het slijm zijn elasticiteit. Het aandeel boorzuur in speelgoed is wettelijk geregeld, maar de toegelaten hoeveelheden worden snel overschreden als men zelf mengsels maakt met boorzuurschilfers of borax gekocht bij de apotheek.

 
 
 
 

Risico

Sommige van de bestanddelen kunnen uiterst vervelende huidirritaties of allergische reacties opwekken. Dit kan gaan om lokale uitslag, eczeem of bij langdurig contact zelfs brandwonden. Zo waarschuwde het Franse gezondheidsagentschap (ANSES) al eerder voor het gebruik van vloeibare papierlijm en boorzuur in het slijm. Deze afzonderlijke ingrediënten zijn niet bedoeld om langdurig met de huid in contact te blijven.

 
 
 
 

Preventie

Als je kinderen zelf slijm willen maken, volg dan deze richtlijnen:

  • Goed het etiket van de ingrediënten lezen voor je begint te spelen.
  • Draag liefst handschoenen.
  • Opteer voor voedingskleurstoffen.
  • Vermijd allergiserende producten.

Tijdens en na het gebruik:

  • Vermijd om in de ogen te wrijven.
  • Niet eten of drinken tijdens het spelen.
  • Het "slijm" uit de grijpgrage handjes van de jongste kinderen houden.
  • Goed de handen wassen na het spelen.