Combinatie voeding-medicatie houdt soms risico's in

Eten maakt onmiskenbaar deel uit van ons leven. En Belgen zijn levensgenieters. Maar in combinatie met bepaalde medicijnen kan voeding voor risico's zorgen. We geven hier een selectief overzicht van niet zo'n onschuldige interacties tussen voeding en geneesmiddelen.

  • Gevaarlijk grapefruit

Bij het ontbijt, en dus op het moment van de ochtendinname van medicijnen, wordt vaak een glas fruitsap gedronken. Eén van de populairste sapjes is pompelmoessap, ook gekend als grapefruit. Dit sap vertraagt de werking van bepaalde enzymen in de lever, waardoor deze geen medicijnen meer kan verwerken. Bij verdere inname blijft de medicatie zich opstapelen in het lichaam en precies daar schuilt het gevaar voor een overdosis.

  • Kaasschotel met rode wijn

Kazen, rode wijnen, droge worsten en gefermenteerde producten (bvb. sojasaus en zuurkool) hebben het gemeenschappelijk bestanddeel tyramine, dat bij gebruikers van bepaalde antidepressiva (MAO-remmers) voor een stijging van de bloeddruk kan zorgen. Afhankelijk van de dosis zullen de symptomen evolueren van hoofdpijn, misselijkheid en braken tot een zware hypertensieve crisis (een zeer snelle stijging van de bloeddruk).

  • Melk en medicijnen

De combinatie van melk met geneesmiddelen, en dan zeker antibiotica, is af te raden. Verschillende mineralen in melk kunnen zich binden aan antibiotica en hun opname in de darmen verhinderen. Hierdoor komt de werking van het medicijn in het gedrang. Neem antibiotica altijd met water in.

  • Cranberry en bloedverdunner

Ter preventie van een blaasontsteking wordt cranberrysap of veenbessensap sterk aangeprezen. Bij inname van grote hoeveelheden (meer dan twee liter) zal het sap een invloed hebben op de afbraaksnelheid van geneesmiddelen met warfarine, een veel voorkomend type van bloedverdunners. Dit kan bloedingen tot gevolg hebben.

  • Kalium en diuretica

Diuretica of vochtafdrijvers zijn geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk. De zogenoemde kaliumsparende diuretica zorgen echter voor een overschot aan kalium in de nieren. Dit is een belangrijk mineraal voor het functioneren van het hart. Om een te hoog kaliumniveau en bijhorende hartritmestoornissen te vermijden, dient men bij het gebruik van vochtafdrijvende middelen voeding met veel kalium (bananen, spinazie, dieetzout met kalium...) te beperken.

Voeding en medicatie: informeer je grondig

Voeding kan een invloed op het lichaam hebben als je bepaalde medicijnen neemt. Informeer je grondig. Enkele tips:

  • Lees de bijsluiter van geneesmiddelen of vraag raad aan je arts of apotheker voor je pompelmoessap aan je maaltijd toevoegt.
  • Vraag advies aan je apotheker als je een medicijn wil pletten en mengen met vloeistof. Niet alle medicijnen laten dit toe.
  • Wees voorzichtig met de inname van grote hoeveelheden cranberry en let ook op met voedingssupplementen op basis van deze bessen.