Eosine

 
 

Behandeling

Waterige eosineoplossing

Een waterige eosineoplossing wordt frequent ingenomen door zowel jonge kinderen als demente bejaarden. Dit houdt geen enkel risico in. Het volstaat de mond te reinigen en wat water te drinken te geven. Er kan eventueel een rode verkleuring van de urine optreden.

Wanneer echter zeer grote hoeveelheden worden ingenomen, is het beter contact op te nemen met het Antigifcentrum (070 245 245). 

Eosineoplossing in alcohol

De inname van een eosineoplossing in alcohol kan, omwille van het alcoholgehalte gevaarlijk zijn, vooral bij jonge kinderen. Voor meer informatie over de gevaren van alcohol voor jonge kinderen kan je doorklikken naar onze pagina over dit onderwerp: Inname van alcohol bij jonge kinderen

 
 
 
 

Meer weten?

Eosine of tetrabromofluoresceïne is een kleurstof met een drogende en licht ontsmettende werking.

Als waterige oplossing wordt eosine 2 % gebruikt bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen. In veel kraamklinieken wordt het aan jonge moeders meegegeven, voor de behandeling van de navelstomp of luieruitslag. Ook in bejaardentehuizen wordt het veelvuldig gebruikt.

Eosine wordt soms ook opgelost in alcohol. Dit verhoogt het ontsmettend vermogen. Deze oplossing wordt vooral gebruikt bij huidaandoeningen, die bovendien geïnfecteerd zijn, of huidinfecties die besmettelijk zijn.