Geneesmiddelen op kop bij oproepen Antigifcentrum

Ongeveer de helft van de oproepen die het Antigifcentrum krijgen, hebben betrekking op geneesmiddelen: tientallen oproepen per dag gaan voornamelijk over het accidenteel inslikken van medicatie door jonge kinderen, overdoseringen en nevenwerkingen.

De geneesmiddelen die vaak worden gebruikt, komen ook het meest voor in de statistieken van het Antigifcentrum: pijnstillers, koortswerende middelen, kalmeer- en slaapmiddelen, neusdruppels en hoestsiroop. De meeste ongelukken hebben gelukkig een goede afloop.

Pijnstillers en koortsverlagende middelen zijn niet zo onschuldig als velen denken.  Zo is paracetamol een veilige pijnstiller, maar bij overmatig gebruik kan de lever ernstig beschadigd worden.

Centraal zenuwstelsel

Bij volwassenen zijn antidepressiva en slaapmiddelen goed voor 40% van de oproepen voor medicijnen. Zij behoren tot de categorie van geneesmiddelen die inwerken op het centraal zenuwstelsel.

Neusdruppels en neussprays op basis van de ontzwellende middelen fenylefrine, nafazoline en tramazoline worden best niet gebruikt bij kinderen omdat ze er bijzonder gevoelig voor zijn.

Hoestsiropen

Het is ook oppassen geblazen met hoestsiropen. Zorg ervoor dat je nooit hoestsiropen voor volwassenen aan kinderen geeft. Hoestsiropen zijn in het algemeen niet aangewezen bij kinderen jonger dan 6 jaar.

Geneesmiddelen voor uitwendig gebruik, zoals ontsmettingsmiddelen en mondspoelingen, worden vaak verward met andere producten of toevallig ingeslikt.

Wat leidt tot ongevallen?

Sommige situaties verhogen de kans op ongevallen: geneesmiddelen die op het nachtkastje liggen (zoals slaapmiddelen en contraceptiva), pillendoosjes in de handtas of druppels voor de opa die al vermengd zijn in het glas fruitsap en aantrekkelijk zijn voor de kinderen. 

Ook het gebruik van medicijnen tijdens de nacht zonder het licht aan te doen kan aanleiding geven tot vergissingen (flesje ontsmettingsproduct verwarren met hoestsiroop bvb).

 

Op onze website geven we alvast tips voor een correct gebruik van geneesmiddelen. Meer info via deze link. En bekijk zeker onze uitgebreide websitepagina’s over geneesmiddelen en over therapeutische vergissingen.