Multivitaminen

 
 

Symptomen

Bij het nemen van een aanzienlijke hoeveelheid multivitaminen zijn spijsverteringssymptomen mogelijk, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree. Deze klachten zijn tijdelijk en kunnen worden behandeld zoals gebruikelijk. 

 
 
 
 

Behandeling

In het algemeen is een eenmalige overdosis niet problematisch. Een chronische overdosis van vitaminen kan daarentegen ernstige toxiciteit veroorzaken.

In het algemeen is een eenmalige overdosis niet problematisch. Een chronische overdosis van vitaminen kan daarentegen ernstige toxiciteit veroorzaken.

Bij een eenmalige inname van een aanzienlijke hoeveelheid (5 tot 10 keer de aangewezen dosis), bel je best het Antigifcentrum (070 245 245). De exacte samenstelling van het product zal worden nagekeken en je zal praktisch advies ontvangen. Houd volgende gegevens klaar:

  • De merknaam van het ingenomen product.
  • Een schatting van de ingenomen hoeveelheid (een half potje, een 20-tal tabletjes…).
  • De leeftijd van je kind.
  • Het gewicht van je kind.
 
 
 
 

Preventie

Multivitaminen complexen worden vaak aantrekkelijk gepresenteerd, zowel qua smaak als qua kleur, wat ze ook voor kinderen aanlokkelijk maakt. Een incident kan een kans zijn om het kind uit te leggen dat vitaminen geneesmiddelen zijn.

Bewaar vitaminen, zoals alle geneesmiddelen, buiten bereik van kinderen.