Voorzichtig met combinatie alcohol-geneesmiddelen

Door onze levensstijl staan we zo nu en dan klaar om met familie en vrienden tijd, lekker eten en een lichte hoeveelheid geestrijk nat te delen. Maar niet iedereen zal dat glaasje alcohol even goed kunnen verdragen. De combinatie medicatie-alcohol kan voor heel wat problemen zorgen.

 

“Zo rood als een biet …” Eén van de bekendste interacties tussen geneesmiddelen en alcohol, betreft het gebruik van disulfiram. Dit middel wordt gebruikt om alcoholmisbruik aan te pakken. Wie toch drinkt of alcohol inneemt via voeding (likeurpralines, …), kan met de volgende onaangename symptomen te maken krijgen: rood worden in het aangezicht, hoofdpijn, hartkloppingen, … Het is goed om weten dat deze neveneffecten zich tot twee weken na de laatste inname van disulfiram kunnen voordoen. Ook metronidazole, onridazole en tinidazole kunnen deze symptomen veroorzaken.

“De wijn stijgt snel naar mijn hoofd …” Een goed gevulde maag en een paar glaasjes wijn veroorzaken vaak al een lichte slaperigheid. Bij gelijktijdige inname van slaapmiddelen, sommige pijnstillers, antidepressiva, spierontspanners, antihistaminica, … wordt dit effect door de alcohol nog versterkt. Zelfs een beperkte alcoholconsumptie kan al leiden tot een uitgesproken slaperigheid en verlies van reflexen. Het is dan ook absoluut af te raden om een auto besturen of taken uit te voeren waarbij waakzaamheid geboden is. Koffie en andere stimulerende middelen bieden geen oplossing. Ze geven enkel een vals gevoel van veiligheid, de negatieve invloed op de reflexen door alcohol blijft aanwezig.

“Ik ben niet dronken, maar enkel draaierig …” Bepaalde geneesmiddelen beperken de mogelijkheid van het bloedvatenstelsel om zich snel genoeg aan te passen na langdurig neerzitten of liggen. Dit zorgt voor een plotse bloedrukval en bijhorende duizeligheid bij het rechtstaan. Eén van de effecten van alcohol op ons lichaam is het uitzetten van bloedvaten. De combinatie van geneesmiddelen met alcohol zorgt er dus voor dat de bloeddrukval meer uitgesproken wordt. Voorbeelden van geneesmiddelen die dit effect hebben zijn: antihypertensiva, dopamine-agonisten (antiparkinsonmiddelen), nitraten, olanzapine, fosfodiësterase-inhibitoren (avanafil, sildenafil, tadalafil, vardenafil, …).

Vraag raad aan je arts of apotheker voor je besluit te genieten van een lekker glas. Bovenal, drink met mate.