Voorzichtig met neusdruppels bij kinderen

 
 
Neusdruppels en neussprays op basis van de vasoconstrictoren (bloedvatvernauwende of ontzwellende middelen) fenylefrine, nafazoline en tramazoline zijn niet aangewezen bij kinderen jonger dan 7 jaar. Dit omwille van hun nauwe therapeutisch-toxische marge en het feit dat ernstige ongewenste effecten gerapporteerd zijn. Er zijn geen ernstige problemen beschreven met pediatrische vormen van xylometazoline en oxymetazoline, en daarom mogen deze wel gebruikt worden bij kinderen.
 
 
 
 

Symptomen

Neusdruppels en neussprays op basis van de ontzwellende middelen fenylefrine, nafazoline en tramazoline kunnen reeds bij kleine hoeveelheden (bijvoorbeeld 2,5 tot 5 ml van een 0.05 % oplossing nafazoline – 0.5 mg/ml) nevenwerkingen en zelfs overdoseringen geven bij kleine kinderen.

Meest voorkomende symptomen na inname van zo’n product zijn misselijkheid, braken, diepe slaperigheid, verminderde ademhaling, vertraagd hartritme, bloeddrukdaling, bloeddrukstijging, verwijde pupillen, bleekheid.

 
 
 
 

Risico

Voorzichtig met neusdruppels

Deze producten zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheker. Ongelukken gebeuren omdat deze medicatie meestal op het nachtkastje, de verzorgingstafel of in de handtas zit en dus makkelijk beschikbaar is voor grijpgrage kinderhandjes. In de flesjes zit meestal 10 ml vloeistof en ze hebben een makkelijk los schroefbare dop of een pipet. Een bijkomend probleem is dat deze producten vaak in verschillende doseringen voorkomen doch met dezelfde uiterlijke gelijkenis (neusspray volwassene 0.05 %, kinderen 0.025 % en baby’s 0.001 %). Dit leidt tot het verkeerdelijk toedienen van sprays voor volwassenen aan kinderen, vooral ’s nachts bij onvoldoende verlichting en vermoeidheid. 

 
 
 
 

Preventie

Voor neusverkoudheid raadt men aan om eerst de neus te reinigen met fysiologisch water. Indien toch een ontzwellend middel wordt overwogen dan is het belangrijk om het gebruik te beperken, zowel in duur (maximum 5 dagen) als in frequentie (bv. alleen voor het slapengaan) en de maximale dosis niet te overschrijden. Het gebruik van doseersprays die een gekende hoeveelheid vrijgeven is te verkiezen boven niet-gedoseerde neusdruppels.