Huishouden

Na geneesmiddelen zijn huishoudproducten de meest frequente oorzaak van ongevallen, omdat ze dagdagelijks worden gebruikt en wijdverspreid zijn. Vergiftigingen met huishoudproducten gebeuren meestal accidenteel, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Bij volwassenen gaat het meestal om ongevallen te wijten aan verkeerd gebruik. Kinderen nemen producten in of krijgen spatten in de ogen of op de mond wanneer een product binnen handbereik komt.

Preventie

  • Meng nooit bleekwater met een zuur zoals ontkalker, zoutzuur of azijn. Het chloorgas dat dan vrijkomt, is erg irriterend voor de luchtwegen.
  • We kunnen het niet genoeg herhalen: giet nooit gevaarlijke producten over in een water- of frisdrankflesje. Elk jaar weer krijgen tientallen mensen op deze manier een gevaarlijk product in de mond.
  • Als je de waterkoker of koffiezetapparaat ontkalkt, waarschuw dan je huisgenoten.
  • Draag handschoenen als je krachtige schoonmaakproducten of ontvetters gebruikt. Langdurig gebruik van deze producten kan brandwonden veroorzaken.
  • Gebruik geen rugdruksproeier met schoonmaakproducten (bvb. terrasreiniger). Het product kan op de kleren lekken, tot de huid doordringen en zo voor brandwonden zorgen.
  • Vermijd het gebruik van bijtende producten (aangeduid door pictogram onderaan en met de gevarenaanduiding 'H314 veroorzaakt brandwonden aan de huid en ernstige oogletsels'). Probeer je gootsteen bijvoorbeeld eerst met een zuignap of een andere mechanische hulp te ontstoppen.

 

Enkele veelgestelde vragen in verband met huishoudproducten: