Knoopbatterijen

 
 
Vooral kleine kinderen verwijderen de batterijen uit verpakkingen, afstandsbedieningen en speelgoed. Ook rondslingerende batterijen verdwijnen vaak in kindermondjes. Volwassenen die accidenteel knoopbatterijen inslikken, zien ze vaak aan als pilletjes. De inname van een knoopbatterij loopt goed af in de meeste gevallen, maar het is toch steeds noodzakelijk dadelijk na inname een radiografie van borstkas en buik te nemen, om na te gaan waar precies de batterij zich in het maagdarmstelsel bevindt. Knoopbatterijen die vast komen te zitten in de slokdarm kunnen in 2 uur tijd ernstige symptomen veroorzaken zoals perforatie. Lithiumbatterijen met een diameter van 20 mm of meer zijn het gevaarlijkst.
 
 
 
 

Behandeling

Knoopbatterijen kunnen vergiftigingen veroorzaken.

Wat te doen bij inslikken?

Laat de persoon of het kind niet meer eten of drinken na inname van een knoopbatterij.

Met een radiografie van borstkas en buik moet men zo snel mogelijk nagaan waar de batterij zich bevindt, ook als er geen klachten of symptomen zijn. Een batterij die in de slokdarm blijft vastzitten, kan al binnen de 2 uur na de inname zeer ernstige letsels geven zoals bijvoorbeeld een gaatje in de slokdarm.

 • Als de batterij nog in de slokdarm zit, moet de arts ze verwijderen met een endoscoop (zoals bij een onderzoek van de maag).

 • Als de batterij in de maag zit, kan men rustig afwachten tot de batterij via de stoelgang wordt uitgescheiden. In de meeste gevallen gebeurt dit binnen de 4 tot 5 dagen.

Als de batterij niet wordt uitgescheiden, moet een tweede radiografie genomen worden.

 • Zit de batterij in de darmen, dan zal de arts een vezelrijk dieet en/of een laxerend middel voorschrijven, om de eliminatie te bespoedigen.

 • Zit de batterij nog steeds in de maag, dan zal ze moeten verwijderd worden.

Als een kind in de dagen na het doorslikken van een knoopbatterij lastig is, weigert te eten, moeilijk kan slikken, braakt, buikpijn of zwarte stoelgang heeft, dan moet het onderzocht worden door een arts.

Wat te doen met knoopbatterijen in neus of oren?

Kinderen steken soms batterijtjes in de neus of de gehoorgang.

Deze batterijtjes moeten snel verwijderd worden, zoniet veroorzaken ze lokale weefselbeschadiging. Bij twijfel is het best om zo vlug mogelijk een arts te raadplegen, bij voorkeur een neus-, keel- en oorarts.

 
 
 
 

Risico

Lithiumbatterijen met een diameter van 20 mm of meer zijn het gevaarlijkst.

Vooral kinderen tussen 1 en 3 jaar verwijderen de batterijen uit verpakkingen, afstandsbedieningen en speelgoed. Let er bij de aankoop van speelgoed op dat de batterijhouder alleen kan geopend worden met behulp van een schroevendraaier of een muntstuk. 

Ook rondslingerende batterijen verdwijnen vaak in kindermondjes, dus bewaar oude en nieuwe batterijen buiten bereik van kinderen.

Ook volwassenen kunnen per vergissing knoopbatterijen inslikken. Dit kan gebeuren bij oudere mensen die de batterijen verwarren met hun medicatie, bvb wanneer batterijtjes voor een hoorapparaat naast medicijnen liggen. Een ander typisch ongeval kan gebeuren wanneer men aan een batterijtje wil likken om te zien of er nog stroom op zit.

Het is altijd noodzakelijk zo snel mogelijk na inname een radiografie van borstkas en buik te nemen om na te gaan waar de batterij zich bevindt. In de meeste gevallen loopt het inslikken van een knoopbatterij goed af.

Knoopbatterijen die vast komen te zitten in de slokdarm kunnen in 2 uur tijd ernstige symptomen veroorzaken zoals perforatie.

Ook wanneer een knoopbatterij in de neus of oren werden gestopt kunnen er zeer ernstige problemen optreden! Neem steeds contact op met een arts.

Lithiumbatterijen met een diameter van 20 mm of meer zijn het gevaarlijkst.

 
 
 
 

Preventie

Batterijhouder met veiligheid.
 • Koop zo mogelijk batterijen in blisterverpakking: kinderen kunnen deze niet zo makkelijk openen.

 • Breng gebruikte batterijen regelmatig naar een inzamelpunt.

 • Let er bij de aankoop van speelgoed of huishoudapparaten op dat de batterijhouder alleen kan geopend worden met behulp van een schroevendraaier of een muntstuk.

 • Wissel geen batterijen in het bijzijn van kinderen.

 • Verbied kinderen om met batterijen te spelen.

 • Steek nooit een batterij in je mond om ze te testen of om ze "vast te houden".

 • Kijk ook goed naar je medicatie vooraleer ze in te slikken. Bewaar knoopbatterijen niet naast pilletjes: ze worden vaak verwisseld. Zo worden knoopbatterijen door volwassenen ingeslikt. 

 
 
 
 

Meer weten?

Voor meer informatie kan u ook het artikel Knoopbatterijen wetenschappelijk bekeken lezen.