Rond de steekplaats waarlangs het gif het lichaam binnendringt, ontstaat een zeer intense pijn. Deze pijn kan zelfs zo uitgesproken zijn dat men er misselijk van wordt en kan gedurende 20-50 min aanhouden. Het is in dit stadium dat warmtebehandeling zinvol is.
Ter hoogte van de prikwonde ontstaat een zwelling, die al dan niet gepaard gaat met tintelingen.
Bij sommige mensen treden verschijnselen op, zoals barstende hoofdpijn, hartkloppingen, koorts, duizeligheid, braken, …
Een steek van een pieterman wordt best zo snel mogelijk verzorgd. Anders kunnen de symptomen en de pijn lang aanhouden en verergeren.
Door deze behandeling zal ook de pijn verminderen. Hoe eerder met warmtebehandeling wordt begonnen, hoe groter het effect ervan.
Hoe langer men wacht met de warmtebehandeling, hoe minder effectief deze zal zijn. Als na een tweetal uur de symptomen nog uitgesproken zijn of wanneer de wonde geïnfecteerd lijkt, is medisch advies noodzakelijk. Soms is een behandeling met antibiotica aangewezen.
Opmerking: het Antigifcentrum van Marseille is zelfs voorstander van de ‘thermische shock’ techniek. Dit houdt in dat men eerst een warmtebron aanbrengt gedurende 2 minuten en daarna een koudebron: ijsblokjes gewikkeld in een handdoek (nooit ijs rechtstreeks op de huid aanbrengen!).
De volledige samenstelling van het gif van de pieterman is nog niet bekend, maar het bevat vooral proteïnen waardoor het thermolabiel is: het wordt geneutraliseerd door warmte.
Het gif veroorzaakt onmiddellijk een felle, uitstralende pijn, misselijkheid en lokale zwellingen.
De kleine pieterman (Echiichthys vipera) is een vis die op de zandbodem langsheen onze kustlijn leeft. De kleine pieterman wordt 10 tot 18 cm lang en heeft een aantal stekels op zijn rugvin, die zeer giftig zijn. Wandelaars of zwemmers raken meestal gewond doordat ze accidenteel op een pieterman trappen, die zich verschanst in het zand van het ondiepe water, of omdat ze deze stekel aanraken met de hand. De grote pieterman (Trachinus draco) leeft in diep water. Vissers (zowel professionelen als amateurs) vinden ze vaak terug in hun netten.