GOUDENREGEN (LABURNUM ANAGYROIDES)

 
 
De goudenregen is een zeer giftige plant. De vruchten van goudenregen lijken een beetje op eetbare boontjes. Kinderen verzamelen ze soms om te spelen en lopen zo gevaar op cytisinevergiftiging. Het giftige cytisine is aanwezig in alle plantendelen en de effecten ervan zijn vergelijkbaar met die van nicotine.
 
 
 
 

Symptomen

Overvloedig braken is één van de eerste symptomen van vergiftiging. Meestal blijven de symptomen van een intoxicatie beperkt tot speekselvloed, buikpijn, zweten, een lage bloeddruk en een versnelling of vertraging van de hartslag. Bij ernstige vergiftigingen zijn neurologische problemen zoals verwardheid, opwinding, rillingen en stuiptrekkingen mogelijk. Overlijden na een intoxicatie met goudenregen werd zelden gerapporteerd.

Een accidentele intoxicatie bij kinderen is zelden ernstig: de ingenomen hoeveelheden zijn vaak klein en omdat braken één van de eerste symptomen is, blijft de uiteindelijke hoeveelheid geabsorbeerde toxines beperkt.

 
 
 
 

Behandeling

Vanwege het risico op cardiovasculaire problemen is een opname voor observatie in het ziekenhuis raadzaam. Het toedienen van actieve kool is nuttig.

 
 
 
 

Toxiciteit

Alle delen van Laburnum anagyroides bevatten de giftige stof cytisine.

Alle delen van Laburnum anagyroides bevatten de giftige stof cytisine, waarvan de effecten vergelijkbaar zijn met die van nicotine.  De toxische dosis van cytisine bedraagt 0.5 mg per kilogram lichaamsgewicht. De hele struik is giftig, vooral de zaden en de bast. In de late herfst bevatten de rijpe zaden van Laburnum anagyroides tot 1,5 % cytisine. Maar er werden ook intoxicaties beschreven met bloemen (0,2 % cytisine) en bladeren (0,3 % cytisine). Twee of drie gekauwde zaden kunnen bij een kind al vergiftigingsverschijnselen geven.

 
 
 
 

Meer weten?

De goudenregen is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). Goudenregens worden doorgaans niet hoger dan 5 m en hebben een tot 4 m brede kroon. De plant dankt zijn naam aan de lange, hangende bloemtrossen. Op het einde van het voorjaar, wanneer het loof pas is ontloken, is de goudenregen overvloedig getooid met hangende, heldergele bloemtrossen.