ROOD PEPERBOOMPJE (DAPHNE MEZERUM)

 
 

Symptomen

Alle delen van de plant, maar vooral de schors en bessen, zijn giftig.

Het eten van bessen veroorzaakt irritatie van de slijmvliezen van het hele maag-darmkanaal: een branderig gevoel in de mond, moeilijk slikken, opzwellen van de lippen, overvloedige speekselvorming, heesheid. Daarna volgen buikpijn, misselijkheid en een soms bloederige diarree. Deze maagdarmstoornissen kunnen lang aanhouden. Bij ernstige intoxicatie treden nog andere symptomen op: hoofdpijn, duizeligheid, sufheid, opwinding. Na huidcontact ontwikkelt zich binnen de vier uren een ontsteking, met als symptomen roodheid, opzwelling en blaarvorming.

Stofdeeltjes, afkomstig van droge schors, kunnen niezen, ontstoken neusslijmvliezen, tranende ogen of blindvliesontsteking veroorzaken.

Vergiftigingen manifesteren zich bij mens en dier op identieke wijze. 

 
 
 
 

Behandeling

In het geval van inname is het raadplegen van een arts vereist.

Na huidcontact moet men de huid onmiddellijk met veel water wassen en er dient een arts geraadpleegd indien de irritatie aanhoudt.

 
 
 
 

Toxiciteit

Alle delen van de plant, maar vooral de schors en de bessen, zijn giftig door de aanwezigheid van een blaartrekkende, sterk irriterende hars (mezereïne). Gedroogde plantendelen blijven giftig. Het is aangeraden om handschoenen te dragen bij het snoeien of verzorgen van de plant.

 
 
 
 

Meer weten?

Het rood peperboompje behoort tot de peperboompjesfamilie (Thymelaeaceae). Het is een bladverliezend en kort levend struikje, dat al heel vroeg begint te bloeien, vaak nog vóór het verschijnen van de bladeren. De smalle, grijsgroene bladeren zijn 3 tot 8 cm lang. De paarse, rozerode of witte, heerlijk geurende bloemen staan met 2 tot 4 in bundeltjes bijeen boven de littekens van de afgevallen bladeren van het vorige jaar. Ze produceren veel nectar en lokken talrijke insecten. Nadat de nieuwe bladeren zijn uitgelopen, worden de helderrode, erwtgrote, scherp smakende ‘bessen’ (eenzadige steenvruchtjes) overtopt door het bebladerde gedeelte van de stengel; dit beeld is heel karakteristiek voor het peperboompje, dat als weinig vertakte struik een wat rigide indruk maakt.