Opgelet bij het plukken van daslook

Daslook (Allium ursinum) is een wilde plant die sterk verwant is aan de alom gebruikte knoflook. De bladeren van daslook zijn eetbaar en verspreiden een look- of uiengeur. Daslook wordt in België niet veel geplukt, maar in Centraal-Europa is het een populaire plant. De bladeren worden er o.a. verwerkt in salades, kruiden, soep, marinades en pesto.

Bij het plukken van daslook kunnen de bladeren echter verward worden met die van andere planten, namelijk het meiklokje (Convallaria majalis) en de herfsttijloos (Colchicum autumnale). Deze twee soorten zijn erg giftig en daslook groeit soms in dezelfde omgeving. In het begin van het seizoen, als er nog geen bloemen zijn, is het risico op verwarring groter.

Herfsttijloos komt in heel Europa voor en bevat colchicine, een zeer giftige - zelfs dodelijke - stof. Ook het meiklokje bevat zeer giftige stoffen. Daslook houdt net zoals het meiklokje van (half)beschaduwde, bosrijke gebieden. Herfsttijloos houdt meer van licht beschaduwde plaatsen, het risico op verwarring met daslook is daarom hoger in randgebieden van bossen.

De vergissingen tussen daslook en bovengenoemde giftige planten zijn voornamelijk te wijten aan hun gelijkaardige ellipsvormige bladeren (zie foto). Het is daarom belangrijk om de verschillen tussen daslook en de giftige planten te kennen:

  • Daslook heeft een karakteristieke lookgeur, witte bloemen en een verlengd wit bolgewas. De twee ellipsvormige bladeren ontspruiten aan de basis van de plant en zitten elk apart op een steel.
  • Herfsttijloos heeft rigidere bladeren zonder steel, en een donker en rond bolgewas. De paarse bloemen bloeien in de herfst, de bladeren komen pas in het voorjaar tevoorschijn.
  • Het meiklokje heeft twee (soms drie) rigide bladeren op éénzelfde steel. De bloeistengel groeit niet boven de bladeren uit.
  • Van deze drie soorten heeft enkel daslook een stengel met semi-cilindrische, driehoekige vorm in doorsnede (zie foto). De twee andere giftige soorten hebben een ronde stengel.

 

Omdat daslook in eerste instantie te onderscheiden is a.d.h.v. de karakteristieke lookgeur, moeten vooral mensen met een verminderd reukvermogen extra oppassen voor vergissingen. In het geval dat daslook en andere (giftige) planten samen worden verzameld, is het mogelijk dat de geur van daslook zich verspreid over alle vergaarde planten, wat de identificatie nog bemoeilijkt.