Planten: in het hart, niet in het oog

Datura
Brugmansia

De lente geeft ons zin om onze tuin- en kamerplanten te verzorgen. Al doende wrijft men soms met de vingers in de ogen, wat zeer onaangename gevolgen kan hebben. Weet je dat het sap van sommige planten al een verwijding van de pupil kan veroorzaken door een kortstondig contact? Wij raden ook sterk aan om tuinhandschoenen en een veiligheidsbril te dragen bij het hanteren van planten met zeer irriterende sappen.

Planten van het geslacht Datura en Brugmansia worden gekenmerkt door lange bloemen in trompetvorm. Alle plantendelen zijn rijk aan alkaloïden en hun toxiciteit bij inname is goed gekend.

Het is veel minder geweten dat een eenvoudig oogcontact met sap een pupilverwijding kan veroorzaken: sommige bestanddelen hebben immers dezelfde eigenschappen als de atropine-oogdruppels die de oogarts gebruikt om de pupil te verwijden in functie van een uitgebreid oogonderzoek. Deze verwijding van de pupil kan meerdere dagen duren en veroorzaakt onscherp zicht en gevoeligheid voor fel licht. Dit gaat niet altijd gepaard met een irritatie, waardoor het soms onduidelijk is dat het plantensap de boosdoener is. Bij een gezond persoon met één grote pupil, kan een goede anamnese veel duidelijk maken en onnodige paniek vermijden.

Oogcontact met het sap van de Euphorbia zal daarentegen niet onopgemerkt gebeuren: het witte melksap (latex) van de christusdoorn of de kandelaarsplant is zeer irriterend en kan ernstige letsels van het oog veroorzaken door spatten in het oog of door het wrijven met bevuilde vingers in het oog. Dieffenbachia en blauweregen behoren ook tot deze categorie van planten met irriterende sappen.

Meer informatie over giftige planten op onze website, via deze link.