Vlakke dwergmispel (Cotoneaster horizontalis)

 
 

Behandeling

 De vlakke dwergmispel wordt gekenmerkd door een visgraatachtige, vlakke vertakkingswijze.
De kleine ronde vruchtjes zijn oranjerood en bevatten 2 tot 4 pitten.

De bessen van vlakke de dwergmispel zijn weinig giftig.

  • Na de inname van minder dan 10 bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. 
  • Na inname van grotere hoeveelheden neem je toch best contact met je huisarts of met het Antigifcentrum (070 245 245). 
  • Ook na de inname van andere plantendelen (bladeren, stengels, wortels) is het beter contact op te nemen met het Antigifcentrum.

Indien een kind toch symptomen krijgt na de inname van bessen die als weinig giftig vermeld staan, contacteer dan je arts of het Antigifcentrum. Misschien is er een probleem met de identificatie, of gaat het om een ander gezondheidsprobleem.

 
 
 
 

Toxiciteit

Alle soorten dwergmispel bevatten blauwzuurverbindingen: amygdaline in de zaden en prunasine in de bladeren en de schors. De concentraties verschillen naar gelang de soort. Blauwzuurverbindingen zijn erg giftig. Toch zijn er tot nu toe geen ernstige vergiftigingsverschijnselen gekend.

 
 
 
 

Meer weten?

Latijnse naam: Cotoneaster horizontalis. Franse naam: Cotonéaster.

De vlakke dwergmispel behoort tot de of appelfamilie (malaceae). Kenmerkend is de visgraatachtige, vlakke vertakkingswijze van de plant. De blaadjes zijn glanzend donkergroen en verkleuren in de herfst en vroege winter scharlakenrood. De kleine rood- en witte bloempjes staan alleen of per twee. De kleine ronde vruchtjes zijn oranjerood en bevatten 2 tot 4 pitten.