Salpeterzuur is een sterk zuur, irriterend of corrosief (bijtend), afhankelijk van zijn concentratie.

Eind maart had een incident plaats in Zevekote (West-Vlaanderen), een ongeval dat leidde tot het vrijkomen van een wolk van salpeterzuur. We geven je graag wat informatie over dit product, dat toch wel voor wat deining in het nieuws zorgde.

Salpeterzuur is een sterk zuur, irriterend of corrosief (bijtend), afhankelijk van zijn concentratie. In pure vorm is salpeterzuur een kleurloze vloeistof. Bij contact met lucht en met licht vormt zich stikstofdioxide en krijgt het salpeterzuur een gele kleur.  

Salpeterzuur heeft een doordringende, verstikkende geur. Blootstelling aan salpeterdampen leidt tot een intense irritatie van de luchtwegen, met irritatie van de ogen, de neus en de keel, hoestbuien en ademhalingsproblemen. Mensen met astma kunnen gevoeliger zijn voor het irriterende effect van salpeterdampen.

Geconcentreerd salpeterzuur is bijtend (corrosief). De belangrijkste gevaren zijn brandwonden bij contact met de huid of de ogen. Bij inslikken kunnen ernstige inwendige brandwonden optreden.

Salpeterzuur is een product dat wordt gebruikt door de industrie of door professionelen. Producten die aan het publiek worden verkocht mogen niet meer dan 3% salpeterzuur bevatten.