Voorzichtig met de e-sigaret

De laatste jaren kent het gebruik van e-sigaretten (elektronische sigaretten) een grote toename. In de meeste centrumsteden zijn wel één of meer vapeshops te vinden. Zonder risico’s zijn deze producten niet, vooral de vullingen met nicotine zijn levensgevaarlijk in kinderhandjes.

Een elektronische sigaret werkt op de elektriciteit van een batterij, om de handeling van roken te simuleren. Ze heeft de vorm van een sigaret, met een weerstand en vulling waarin met vloeistof (e-liquid) geïmpregneerde vezels zitten. Wanneer de gebruiker aan de sigaret trekt, wordt de vloeistof in de vulling verwarmd en ademt men de dampen in. Er is een grote verscheidenheid aan vloeistoffen, ook wel e-liquids genoemd, die verkocht worden in kleine flesjes. De vloeibare vullingen bestaan gewoonlijk uit propyleenglycol (om rook te simuleren), glycerol, veelal nicotine en aroma’s. De navulverpakkingen met nicotine mogen maximum 10 ml vloeistof bevatten. De concentratie van nicotine in de vloeistof kan oplopen tot het wettelijk maximum van 20 mg/ml.

De ernst van de vergiftiging hangt vooral af van de hoeveelheid nicotine in de vullingen. Nicotine is één van de voornaamste oorzaken van de verslavende werking van roken. Het is bovendien ook een krachtig zenuwgif, dat in insecticiden gebruikt wordt. Kinderen moeten zeker uit de buurt blijven, want voor hen is nicotine ronduit levensgevaarlijk.

De eerste tekenen van een vergiftiging zijn misselijkheid, braken, bleekheid, duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, … Bij ernstige vergiftigingen kunnen zich stuipen (convulsies), hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen voordoen. In de medische vakliteratuur werden al verschillende doden gemeld na de (al dan niet bewuste) inname van de vulling van een e-sigaret.

Meer weten? Lees de bijdrage over e-sigaretten op onze website, via deze link.