Vorig jaar namen 2.711 mensen contact op met het Antigifcentrum omdat ze een product in de ogen hadden gekregen, onder wie 941 kinderen. Snel ingrijpen is dan cruciaal en dat betekent het getroffen oog spoelen met lauw, stromend water – gedurende minstens 10 minuten -om blijvende schade te voorkomen. Om mensen te leren hoe je dat correct doet, lanceert het Antigifcentrum een sensibiliseringscampagne, met een animatiefilmpje, te bekijken via deze link: Wat te doen bij spatten in de ogen?)
Spatten in de ogen: vooral door wascapsules en schoonmaakmiddelen
Spatten in de ogen van chemische producten waren goed voor 1.318 slachtoffers in 2024, waaronder 342 kinderen. Bijna de helft van deze ongevallen werd veroorzaakt doorschoonmaakproducten (565 personen, waaronder 116 kinderen). “Vaak voorkomend zijn spatten in de ogen van was- en vaatwascapsules, met 232 slachtoffers in 2024, waarvan exact de helft kinderen”, weet Patrick De Cock, woordvoerder van het Antigifcentrum. “Kinderen stoppen zo’n capsule al eens in de mond, omdat deze op snoepjes lijken, of ze knijpen erin, waardoor de vloeistof soms in de ogen spat. Dat veroorzaakt vaak irritatie aan het oog. Zonder snelle spoeling kan dat zelfs blijvende schade veroorzaken.”
Spoelen, spoelen, spoelen
Bij elk chemisch product in het oog geldt één gouden regel: onmiddellijk spoelen met lauw, stromend water (eventueel onder de douche), minstens tien minuten lang, of langer in geval van bijtende of agressieve stoffen . Best hou je de oogleden van het getroffen oog met de vingers opengesperd. Indien je een uur na de spoeling, meer dan een lichte oogirritatie hebt (felle roodheid, pijn, verminderd zicht of tranende ogen), raadpleeg dan best een oogarts. Bel alvast het Antigifcentrum voor advies.
Niet alleen schoonmaakproducten kunnen een risico vormen voor oogschade. Veel voorkomend zijn ook spatten van cosmetica (394 slachtoffers, waaronder 109 kinderen in 2024), waaronder parfum, en spatten van handgels (80 slachtoffers, waaronder 28 kinderen in 2024). In de coronajaren 2020 en 2021 werden nog ongeveer 500 mensen slachtoffers van spatten handgel in de ogen. Ondertussen zijn de gels minder aanwezig en daalt het aantal incidenten.
Niet alles is gevaarlijk voor je ogen
Voor alle duidelijkheid, niet elk product dat in de ogen spat is meteen gevaarlijk. Douchegel, shampoo en de meeste laag geconcentreerde zepen irriteren de ogen, maar veroorzaken zelden blijvende schade.