Bittere courgettes en pompoenen

 
 
Tot de zeer grote familie van de pompoenachtigen behoren onder andere augurken, courgettes, meloenen, pompoenen en sierpompoenen. Niet al deze groenten zijn echter eetbaar en sommigen kunnen tot ernstige vergiftiging leiden! De giftige soorten bevatten cucurbitacines die ook voor de bittere smaak zorgen.
 
 
 
 

Symptomen

Eetbare courgettes.

Symptomen treden snel op na een inname van slechts een kleine hoeveelheid. Men begint te braken, men krijgt koliekachtige buikpijn en hevige, soms bloederige diarree. Dit kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen. Eveneens kunnen duizeligheid, uitgesproken speekselvloed en hartkloppingen optreden.

 
 
 
 

Behandeling

In geval van symptomen dient men altijd een arts te raadplegen.

 
 
 
 

Toxiciteit

In de vruchten van deze oude gecultiveerde planten treft men occasioneel toxische stoffen aan, de zogenaamde cucurbitacines, die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken.

De oorzaak van het probleem is vaak de teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in eigen tuin. Bijen kunnen hier een kruisbevruchting tussen verschillende soorten teweegbrengen. De pompoenplanten die dan het volgende teeltseizoen uit deze kruisbestuiving voortkomen kunnen dan wel giftige pompoenen dragen.

 
 
 
 

Preventie

Sierpompoenen zijn niet eetbaar.
  • Proef de rauwe vrucht. Als die bitter smaakt: uitspuwen en niet gebruiken. Een eetbare pompoen smaakt neutraal tot licht zoet. Opgepast: kinderen of mensen die bittere smaken niet goed proeven zijn slechte testpersonen.
  • Gebruik geen pompoenachtigen die in de tuin spontaan ontkiemen of “recycleer” geen zaden uit zelf gekweekte pompoenen.
  • Alle sierpompoenen zijn giftig.