Bittere smaak na pijnboompitten

De inname van pijnboompitten kan aanleiding geven tot een bittere, metaalachtige smaaksensatie bij het nuttigen van voedsel of drank. Er zijn geen andere negatieve effecten voor de gezondheid gekend en deze stoornis verdwijnt vanzelf. 

Typisch voor dit probleem is:

1. Laattijdige symptomen. 

Op het moment van consumptie smaken deze pijnboompitten perfect. Er is geen probleem van slechte bewaring (ranzig worden van de vetten). De bittere smaak verschijnt typisch 1 tot 2 dagen na het eten van de pijnboompitten en houdt 1 à 2 weken aan, in uitzonderlijke gevallen tot maximaal 45 dagen.
 

2. De symptomen worden uitgelokt door voedsel.

De bittere smaak is niet bij iedereen continu aanwezig, maar wordt typisch uitgelokt door voedsel. Niet alle voedsel smaakt even bitter, maar typische uitlokkende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld brood of koffie. De bittere smaak blijft na de maaltijd enige tijd hangen, soms voor enkele uren en bij sommige personen gedurende de hele dag.

3. Hoeveelheid.

Het is momenteel onduidelijk of iedereen die de pijnboompitten eet ook de symptomen ontwikkelt. Symptomen kunnen al optreden vanaf een zeer kleine dosis, vb. 2 pijnboompitten.

4. Herkomst

De verdachte pijnboompitten komen steeds uit China. De oorzaak is een verwarring tussen niet-eetbare (Pinus armandii, fig. A) en eetbare soorten (Pinus koraiensis, fig. B). De verdachte pijnboompitten zijn iets kleiner, zijn minder hoekig en hebben een wat minder frisse, eerder beige kleur.

5. Bereidingswijze. 

De bereidingswijze (rauw, geroosterd, pesto, etc.) heeft geen invloed op dit probleem.