Eten maakt onmiskenbaar deel uit van ons leven. En Belgen zijn levensgenieters. Maar in combinatie met bepaalde medicijnen kan voeding voor risico's zorgen. We geven hier een selectief overzicht van niet zo'n onschuldige interacties tussen voeding en geneesmiddelen.
Bij het ontbijt, en dus op het moment van de ochtendinname van medicijnen, wordt vaak een glas fruitsap gedronken. Eén van de populairste sapjes is pompelmoessap, ook gekend als grapefruit. Dit sap vertraagt de werking van bepaalde enzymen in de lever, waardoor deze geen medicijnen meer kan verwerken. Bij verdere inname blijft de medicatie zich opstapelen in het lichaam en precies daar schuilt het gevaar voor een overdosis.
Kazen, rode wijnen, droge worsten en gefermenteerde producten (bvb. sojasaus en zuurkool) hebben het gemeenschappelijk bestanddeel tyramine, dat bij gebruikers van bepaalde antidepressiva (MAO-remmers) voor een stijging van de bloeddruk kan zorgen. Afhankelijk van de dosis zullen de symptomen evolueren van hoofdpijn, misselijkheid en braken tot een zware hypertensieve crisis (een zeer snelle stijging van de bloeddruk).
De combinatie van melk met geneesmiddelen, en dan zeker antibiotica, is af te raden. Verschillende mineralen in melk kunnen zich binden aan antibiotica en hun opname in de darmen verhinderen. Hierdoor komt de werking van het medicijn in het gedrang. Neem antibiotica altijd met water in.
Ter preventie van een blaasontsteking wordt cranberrysap of veenbessensap sterk aangeprezen. Bij inname van grote hoeveelheden (meer dan twee liter) zal het sap een invloed hebben op de afbraaksnelheid van geneesmiddelen met warfarine, een veel voorkomend type van bloedverdunners. Dit kan bloedingen tot gevolg hebben.
Diuretica of vochtafdrijvers zijn geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk. De zogenoemde kaliumsparende diuretica zorgen echter voor een overschot aan kalium in de nieren. Dit is een belangrijk mineraal voor het functioneren van het hart. Om een te hoog kaliumniveau en bijhorende hartritmestoornissen te vermijden, dient men bij het gebruik van vochtafdrijvende middelen voeding met veel kalium (bananen, spinazie, dieetzout met kalium...) te beperken.
Voeding kan een invloed op het lichaam hebben als je bepaalde medicijnen neemt. Informeer je grondig. Enkele tips: