Histaminevergiftiging na het eten van vis

 
 
Roodheid in het aangezicht en de nek, hoofdpijn, hartkloppingen, misselijkheid, diarree, gevoel van zwakte, huidreactie 20 tot 30 minuten na het eten van vis (voornamelijk bij tonijn in blik). Het lijken symptomen van een allergische reactie, maar dit is zeker niet altijd het geval. Zeker als een volledige familie op hetzelfde ogenblik deze symptomen vertoont, moet men ook rekening houden met een mogelijke histamine-intoxicatie.
 
 
 
 

Symptomen

Na inname van histamine krijg je symptomen vergelijkbaar met een allergie.

Na inname van histamine krijg je symptomen vergelijkbaar met een allergie. Het gebeurt soms dat slachtoffers spreken van een licht gepeperde smaak van de vis, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen is het niet mogelijk aan de hand van uitzicht, geur of smaak te bepalen of er histamine aanwezig is.

 
 
 
 

Behandeling

Men behandelt symptomen van histamine-intoxicatie op dezelfde manier als een allergie: inname van antihistaminica is in de meerderheid van de intoxicaties voldoende. Belangrijk om te weten is dat mensen met histamine-intoxicatie niet allergisch zijn aan vis. Een volgende maaltijd met de verantwoordelijke vissoort, correct bewaard en verwerkt, zal geen reactie uitlokken.

 
 
 
 

Toxiciteit

Eenmaal aanwezig overleeft het histamine het koken, invriezen en roken van de vis.

Het vlees van sommige vissoorten zoals tonijn, bonito, ansjovis en makreel bevat een grote hoeveelheid histidine, een aminozuur. Als na vangst van de vis de verwerking niet optimaal gebeurt, krijgen bacteriën, aanwezig in de kieuwen of de darmen van de vis, de kans om histidine om te zetten naar histamine. Eenmaal aanwezig overleeft het histamine het koken, invriezen en roken van de vis.

 
 
 
 

Preventie

Als je vermoedt dat vis (vers, gerookt of uit blik) verantwoordelijk is voor een vergiftiging, contacteer dan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en geef hen zoveel mogelijk informatie door (lotnummer, aankooppunt, …).