Na inname van histamine krijg je symptomen vergelijkbaar met een allergie. Het gebeurt soms dat slachtoffers spreken van een licht gepeperde smaak van de vis, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen is het niet mogelijk aan de hand van uitzicht, geur of smaak te bepalen of er histamine aanwezig is.
Men behandelt symptomen van histamine-intoxicatie op dezelfde manier als een allergie: inname van antihistaminica is in de meerderheid van de intoxicaties voldoende. Belangrijk om te weten is dat mensen met histamine-intoxicatie niet allergisch zijn aan vis. Een volgende maaltijd met de verantwoordelijke vissoort, correct bewaard en verwerkt, zal geen reactie uitlokken.
Het vlees van sommige vissoorten zoals tonijn, bonito, ansjovis en makreel bevat een grote hoeveelheid histidine, een aminozuur. Als na vangst van de vis de verwerking niet optimaal gebeurt, krijgen bacteriën, aanwezig in de kieuwen of de darmen van de vis, de kans om histidine om te zetten naar histamine. Eenmaal aanwezig overleeft het histamine het koken, invriezen en roken van de vis.
Als je vermoedt dat vis (vers, gerookt of uit blik) verantwoordelijk is voor een vergiftiging, contacteer dan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en geef hen zoveel mogelijk informatie door (lotnummer, aankooppunt, …).