Grondig spoelen bij contact met huid en ogen.

Het Antigifcentrum wordt dagelijks geconfronteerd met blootstellingen aan bijtende stoffen. Dit leidt vaak tot ernstige letsels. Typische producten zijn ontstoppers, oven- of grillreinigers, en batterijzuur.

“Eerst water, de rest komt later!” Als gevaarlijke of bijtende producten in contact komen met huid of ogen is langdurig spoelen met lauw water altijd noodzakelijk (30 min tot 2 uur in geval van alkalische stoffen). Dit geldt voor alle producten, ook zwavelzuur of ongebluste kalk.

Nadien is een controle door een arts nodig als het letsel ernstiger is dan een lichte roodheid (wit- of grijsverkleuring, afschilferen, blaarvorming). Indien bij oogcontact en na het spoelen het zicht troebel is, is een bezoek aan de oogarts vereist. 

Het Antigifcentrum ontwikkelde, in samenwerking met illustrator Klaas Verplancke, een verjaardagskalender. Hierin worden 12 situaties geïllustreerd, waarmee het Antigifcentrum dagelijks geconfronteerd wordt. Elke situatie is voorzien van een woordje uitleg, zodat jij en je gezin zich alvast niet meer laten vangen door deze voorvallen. De kalender is zowel geschikt voor volwassenen als heel toegankelijk voor kinderen. Met deze kalender in huis leren de kinderen gevaarlijke situaties te herkennen en te voorkomen. Als het toch misgaat, is ons gratis nummer nooit veraf! 

Bekijk hier alvast een preview van de kalenderDeze handige kalender is een noodzaak voor leerkrachten en ouders en kost amper 5 euro, plus verzendingskosten. Bestellen kan door een mailtje te sturen met vermelding van naam, adres en aantal gewenste exemplaren.