Vergiftiging door voedsel en voedingsproducten staat niet zo hoog wat betreft het aantal oproepen waarvoor het Antigifcentrum om deskundig advies gevraagd wordt, in tegenstelling tot geneesmiddelen en huishoudproducten die zeer hoog scoren wat het aantal oproepen betreft. Maar het aantal vergiftigingen door “voeding” zit wel flink in de lift. Daar waar in 2018 dit goed was voor 2.876 oproepen, steeg dat cijfer naar 3.087 in 2019 en 3.447 in 2020.
Een derde van de oproepen is toe te schrijven aan voedingssupplementen en een vijfde aan de gevolgen van alcoholintoxicaties. Een kleine, maar sterk stijgende groep is deze van blootstellingen aan bedorven, besmet en vervallen voedsel. In 2018 werd het Antigifcentrum hier nog 315 maal voor gecontacteerd, in 2020 613 maal. Haast een verdubbeling dus. Meestal blijven de gevolgen beperkt tot tijdelijke en voorbijgaande maagdarmstoornissen, maar bij ernstige vergiftigingen, zoals bijvoorbeeld met salmonella, zijn ernstige gevolgen zoals sepsis mogelijk.
Om de strijd met het toenemende aantal voedselvergiftigingen aan te binden werd in 2000, in nasleep van de dioxinecrisis, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) opgericht. De controles op de voedselketen zorgen ervoor dat het FAVV met regelmaat producten uit voorzorg uit de winkelrekken laat halen. Ook de termen ‘Ten minste houdbaar tot’ en ‘Te gebruiken tot’ op de verpakking moeten consumenten beschermen. Bij producten met de vermelding ‘Ten minste houdbaar tot’ weet je dat ze nog langer dan deze datum kunnen worden gegeten/gedronken, mits goede bewaring en onbeschadigde verpakking, mogelijks wel met kwaliteitsverlies. Het gaat dan over onder meer gedroogde pasta, droge koekjes, conserven en chocolade. Als je niets verdacht ruikt, ziet en/of proeft kan je deze voedingswaren gerust nog consumeren. ‘Te gebruiken tot’ wijst op een feitelijke vervaldatum, die je beter niet overschrijdt: verse vis, vleeswaren, bereide gerechten, enz. zijn hier voorbeelden van.
Meer informatie vind je op de website van de FAVV, via deze link.