Nieuws

Bij een beet of een vermoeden van een beet door een vleermuis is het belangrijk om steeds een arts of dierenarts te raadplegen.

Bij een beet of een vermoeden van een beet door een vleermuis is het belangrijk om steeds een arts of dierenarts te raadplegen. Zo’n beet kan immers heel gevaarlijk zijn. Dit heeft echter niets met hun eventuele giftigheid te maken, wel met het feit dat vleermuizen kunnen besmet zijn met hondsdolheid.

In de strijd tegen het coronavirus grepen mensen meer dan ooit naar ontsmettings- en schoonmaakproducten.

In de strijd tegen het coronavirus grepen mensen meer dan ooit naar ontsmettings- en schoonmaakproducten. En hoe vaker producten gebruikt worden, hoe hoger het risico op ongevallen. Het virus heeft dus onmiskenbaar een grote rol gespeeld in de stijging van het aantal blootstellingen.

Onze inheemse soorten vliegen, mieren en muggen en zijn doorgaans weinig schadelijk, maar ze worden als flink storend ervaren.

De zomer brengt naast de zon soms ook minder graag geziene gasten met zich mee, insecten. Onze inheemse soorten vliegen, mieren en muggen zijn doorgaans weinig schadelijk, maar ze worden als flink storend ervaren. Hoe kan je deze insecten veilig bestrijden?  Insecticiden voor het grote publiek bevatten veelal een variëteit aan zogenaamde pyrethroïden (bv. permethrine, prallethrine, extract van Chrysanthemum cinerariaefolium, enz.).

Het Antigifcentrum kreeg vorig jaar een recordaantal oproepen.

Het Antigifcentrum kreeg vorig jaar een recordaantal oproepen. Dat blijkt uit het jaarrapport 2020. Als expertise- en referentiecentrum voor toxicologische problemen werd het Centrum maar liefst 65.308 keer gecontacteerd voor advies. Daarvan hadden 56.106 oproepen (86%) betrekking op een blootstelling en 9.202 oproepen (14%) een vraag voor informatie. Dit betekent 4.640 oproepen meer vergeleken met 2019, goed voor een stijging met 7,6%.

Het Antigifcentrum werft een arts en/of apotheker aan.

Het Antigifcentrum werft een arts en/of apotheker aan. Klik hier voor meer informatie.

Uit onderzoek blijkt dat e-sigaretten meer giftige stoffen bevatten dan algemeen wordt aangenomen.

Uit onderzoek blijkt dat e-sigaretten meer giftige stoffen bevatten dan algemeen wordt aangenomen. Naast de mogelijk schadelijke effecten voor de gebruiker, vormen de, voornamelijk nicotinebevattende, navullingen een bijzondere bedreiging voor kinderen.

Prof. Dr. Alain De Wever, sinds 2009 voorzitter van het Antigifcentrum, is op zaterdag 8 mei overleden.

Prof. Dr. Alain De Wever, sinds 2009 voorzitter van het Antigifcentrum, is op zaterdag 8 mei overleden.

Het Belgisch Antigifcentrum heeft een openstaande betrekking voor een dierenarts.

Het Belgisch Antigifcentrum heeft een openstaande betrekking voor een dierenarts.

Als er één gif is dat doorheen de geschiedenis een voorname rol heeft gespeeld, dan is het arsenicum.

Als er één gif is dat doorheen de geschiedenis een voorname rol heeft gespeeld, dan is het arsenicum. Vanaf de oudheid tot het recente verleden was het voor moordenaars een ideale gifstof, aangezien het heel moeilijk op te sporen was.

Acute vergiftiging als gevolg van een teveel aan vitamine D is zeldzaam.

Vitamine D is een vetoplosbaar vitamine dat aanwezig is in voeding (bv. vette vis, vlees, eieren) en in ons lichaam wordt aangemaakt in de huid, onder invloed van de ultraviolet B zonnestralen. Een gebrek aan zonlicht tijdens de wintermaanden zorgt soms voor een tekort aan dit vitamine. Het zet vele mensen aan om extra vitamine D via supplementen in te nemen. Maar, kunnen deze vitaminesupplementen tot een vergiftiging leiden?

Pagina's