Nieuws

Een stralende zomer, dat is genieten. Maar nogal wat beestjes kunnen je vakantie of je zomer vergallen, ook al zijn ze niet heel gevaarlijk.

  • Bijen en wespen zijn erg actief in de zomer. Om de symptomen na een steek te herkennen, klik hier

Gemakkelijk struikelen, moeilijk stappen, vermoeidheid … zijn veelzeggende signalen.

Lachgas is populair in het uitgaansleven. Naast het gekende euforische effect (een plezierig gevoel, lachbuien enz.), is het mogelijk dat gebruikers ook heel wat minder aangename effecten ondervinden. Typisch zijn een doof gevoel en tintelingen in handen en voeten. In een gevorderd stadium begint de motorische vaardigheid sterk af te nemen. Gemakkelijk struikelen, moeilijk stappen, vermoeidheid … zijn veelzeggende signalen.

De combinatie zon en geneesmiddelen kan soms erg vervelende gevolgen voor de huid hebben.

De combinatie zon en geneesmiddelen kan soms erg vervelende gevolgen voor de huid hebben: fototoxiciteit. Fototoxiciteit is een huidreactie die ontstaat door de wisselwerking tussen bepaalde stoffen (zoals geneesmiddelen) en de inwerking van licht, meestal zonlicht. Hierdoor ontstaat er celbeschadiging.

Het Belgisch Antigifcentrum kreeg in 2018 59.313 oproepen, een stijging met 3,3% ten opzichte van 2017.

Het Belgisch Antigifcentrum kreeg in 2018 59.313 oproepen, een stijging met 3,3% ten opzichte van 2017 en het op één na hoogste aantal oproepen in de geschiedenis van het Centrum. 87% van de oproepen komen er na een blootstelling aan een product, 13% van de oproepen omvatten overwegend vragen voor informatie. In deze tijden van internet, sociale media en dokter Google blijft de telefoon hét medium bij uitstek voor snelle hulp bij vergiftiging.

Het Centrum presenteerde vier posters

Het Belgisch Antigifcentrum was aanwezig op het congres van de European Association of Poison Centres and Clinical Toxicologists (EAPCCT) in Napels (Italië). Het Centrum presenteerde er vier posters. Je kan de posters bekijken via deze link.

Je kan deze mooie en heel informatieve kleurenposter downloaden en afdrukken in A3-formaat. Handig om op te hangen in de publieke ruimte, de klas, de leraarskamer, de wachtruimte of de consultatieruimte van de arts, de ziekenhuisafdeling, het vergaderlokaal, het opleidingslokaal enz. De poster is vrij van rechten en mag afgedrukt worden.

Brugmansia

De lente geeft ons zin om onze tuin- en kamerplanten te verzorgen. Al doende wrijft men soms met de vingers in de ogen, wat zeer onaangename gevolgen kan hebben. Weet je dat het sap van sommige planten al een verwijding van de pupil kan veroorzaken door een kortstondig contact? Wij raden ook sterk aan om tuinhandschoenen en een veiligheidsbril te dragen bij het hanteren van planten met zeer irriterende sappen.

Om het grote publiek te wijzen op de gevaren of vergiftiging die in de woning en de tuin aanwezig zijn, heeft het Antigifcentrum een 360°-wandeling ‘Huisje, tuintje, gifje’ ontworpen. Via een virtuele ontdekkingstocht doorheen de woning en de tuin leren we jong en minder jong een selectie van een dertigtal producten kennen.

Het Antigifcentrum nam deel aan het 'International Forum on Quality & Safety in Healthcare' in Glasgow. Het Centrum heeft het over de beschikbaarheid van antidota en over opname van geïntoxiceerden in het ziekenhuis.

Bekijk hier de twee posters van het Antigifcentrum.

Tuinieren zondert zorgen.

Lente: de geneugten van het tuinieren worden opnieuw ontdekt. In alle veiligheid, uiteraard!

Pagina's