Het Antigifcentrum werft een arts en/of apotheker aan. Klik hier voor meer informatie.
Het Antigifcentrum werft een arts en/of apotheker aan. Klik hier voor meer informatie.
Het is nog even wachten op de lente, maar de natuur begint al te ontluiken. Graag staan we even stil bij enkele planten die we aan het einde van de winter opmerken. Sleutelbloemen, narcissen, hyacinten en bosanemonen zijn niet alleen mooi, ze hebben ook een giftig kantje.
Schoonmaken in een huis waar baby’s of peuters rondkruipen, vergt best wat van ouders. De ruimtes waar onze verkennende oogappels rondkruipen en waarbij ze vaak alles wat binnen hun handbereik komt vastpakken en in hun mondje steken, kunnen niet proper genoeg zijn. Terecht, maar baby’s en peuters hun ogen, huid en luchtwegen zijn ook erg gevoelig. Ze raken snel geïrriteerd door schoonmaakmiddelen met daarin vluchtige organische stoffen, ontsmettingsmiddelen, geurstoffen of ammoniak.
Met de start van de grootschalige vaccinatiecampagne onderneemt ons land (en andere landen) verdere actie in het bestrijden van de COVID-19-pandemie. Het Antigifcentrum zal een ondersteunende rol opnemen bij het beantwoorden van informatievragen in verband met het vaccin en de vaccinatie én een overzicht bijhouden van de gevallen van mogelijke bijwerkingen die worden gemeld aan het Antigifcentrum.
Raf Walschaerts vertelt over hoe kinderen anders kijken, in het kader van de campagne Lezen voor gebruik van de FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum.
Het Antigifcentrum sluit 2020 af met een recordaantal oproepen. "Als expertise- en referentiecentrum voor toxicologische problemen werden we maar liefst 65.322 keer gecontacteerd voor advies", weet prof. dr. Dominique Vandijck, adj. algemeen directeur van het Antigifcentrum. "Daarvan hadden 56.055 oproepen (86%) te maken met een blootstelling en voor 9.216 oproepen (14%) betrof het een vraag voor informatie.
Tijdens de donkere winterdagen staan ze garant voor sfeer en gezelligheid. Maar zijn er, los van het aspect brandveiligheid, risico’s verbonden aan kaarsen?
Directie en medewerkers van het Antigifcentrum wensen u warme feestdagen én een voorspoedig 2021!
Hydroxychloroquine werd vroeger gebruikt in de strijd tegen malaria en wordt heden gebruikt bij bepaalde ontstekingsziekten. Zou het ook werken tegen het coronavirus? Dat is de vraag die menig wetenschapper heeft beroerd. Alhoewel hydroxychloroquine in een laboratoriumomgeving werkzaam is tegen het coronavirus, blijkt dit helaas bij patiënten niet te helpen. Er is dan ook groeiende eensgezindheid dat hydroxychloroquine niet nuttig is om covidpatiënten te behandelen.
Je kan haast geen gebouw meer vinden waar géén desinfectiezuil aan de inkom staat, maar ook thuis vind je ze overal terug. Een goede en noodzakelijke voorzorgsmaatregel in de strijd tegen het coronavirus, maar nieuwsgierige kinderen kunnen makkelijk desinfectiemiddel in de ogen krijgen, en daar in sommige gevallen ook ernstige schade aan overhouden.
Oogschade