Nieuws

Aanmeldingen die bedrijven zouden doen via het ECHA-portaal conform met bijlage VIII van het CLP-reglement (EU) 2017/542  kunnen zeker tot het tweede kwartaal van 2020 NIET ingelezen en verwerkt worden door het Belgisch Antigifcentrum.

Het Antigifcentrum heeft een nieuwe algemeen directeur: Anne-Marie Descamps

Anne-Marie Descamps, administratief directeur van het Belgisch Antigifcentrum, volgt dr. Martine Mostin op als algemeen directeur van het Centrum. Dr. Mostin ging op 1 oktober met pensioen, na een loopbaan van 40 jaar bij het Antigifcentrum.

In de Verenigde Staten merkt men vooral, maar niet alleen, bij jonge mensen een toename van klachten op na het gebruik van e-sigaretten.

In de Verenigde Staten merkt men vooral, maar niet alleen, bij jonge mensen een toename van klachten op na het gebruik van e-sigaretten. Het gaat voornamelijk over problemen aan de luchtwegen, zoals hoesten, kortademigheid en pijn aan de borststreek, met hospitalisatie tot gevolg. Soms gaan deze klachten gepaard met misselijkheid, overgeven of koorts en vermoeidheid. De precieze oorzaak van deze problemen is voorlopig onbekend.

Amanita is een geslacht van paddenstoelen dat enkele honderden soorten bevat.

Amanita is een geslacht van paddenstoelen dat enkele honderden soorten bevat. De giftigheid varieert, sommige amanieten kunnen probleemloos worden verorberd, andere zijn erg gevaarlijk. Een aantal eetbare soorten wordt bovendien gemakkelijk verward met niet-eetbare.

Lees er alles over via deze link.

De school moet voor kinderen en jongeren een veilige omgeving zijn. En dat lijkt ook zo te zijn. Want de producten die er gebruikt worden, zijn over het algemeen veilig. Maar zoals steeds gluren er ook op school onvoorziene situaties om het hoek. Welke? Lees het via deze link.

Al meer dan 50 jaar is het Antigifcentrum actief binnen de medische hulpverlening. Jaarlijks beantwoordt het team 24u/24 om en bij de 55.000 telefonische oproepen, afkomstig van het publiek en de diverse medische professionelen. Het Antigifcentrum wil haar medisch team versterken en werft een arts en/of een apotheker aan. 

Klik hier voor meer info.

Een stralende zomer, dat is genieten. Maar nogal wat beestjes kunnen je vakantie of je zomer vergallen, ook al zijn ze niet heel gevaarlijk.

  • Bijen en wespen zijn erg actief in de zomer. Om de symptomen na een steek te herkennen, klik hier

Gemakkelijk struikelen, moeilijk stappen, vermoeidheid … zijn veelzeggende signalen.

Lachgas is populair in het uitgaansleven. Naast het gekende euforische effect (een plezierig gevoel, lachbuien enz.), is het mogelijk dat gebruikers ook heel wat minder aangename effecten ondervinden. Typisch zijn een doof gevoel en tintelingen in handen en voeten. In een gevorderd stadium begint de motorische vaardigheid sterk af te nemen. Gemakkelijk struikelen, moeilijk stappen, vermoeidheid … zijn veelzeggende signalen.

De combinatie zon en geneesmiddelen kan soms erg vervelende gevolgen voor de huid hebben.

De combinatie zon en geneesmiddelen kan soms erg vervelende gevolgen voor de huid hebben: fototoxiciteit. Fototoxiciteit is een huidreactie die ontstaat door de wisselwerking tussen bepaalde stoffen (zoals geneesmiddelen) en de inwerking van licht, meestal zonlicht. Hierdoor ontstaat er celbeschadiging.

Het Belgisch Antigifcentrum kreeg in 2018 59.313 oproepen, een stijging met 3,3% ten opzichte van 2017.

Het Belgisch Antigifcentrum kreeg in 2018 59.313 oproepen, een stijging met 3,3% ten opzichte van 2017 en het op één na hoogste aantal oproepen in de geschiedenis van het Centrum. 87% van de oproepen komen er na een blootstelling aan een product, 13% van de oproepen omvatten overwegend vragen voor informatie. In deze tijden van internet, sociale media en dokter Google blijft de telefoon hét medium bij uitstek voor snelle hulp bij vergiftiging.

Pagina's