Aangiftes voor Groothertogdom Luxemburg

Sinds juni 2015 is het Belgische Antigifcentrum bereikbaar voor het publiek en medisch professionelen uit het Groothertogdom Luxemburg op het gratis nummer 8002-5500.

Om de oproepen te kunnen beantwoorden moet het urgentieteam van het Antigifcentrum over de juiste samenstelling van producten op de Luxemburgse markt beschikken.

Op grond van artikel 45 van de Europese verordening (EG) nr. 1272/2008 , werd het Belgische Antigifcentrum aangeduid om de samenstelling van de gevaarlijke mengsels, met inbegrip van biociden op de markt gebracht in het Groothertogdom Luxemburg te ontvangen.

De gegevens die doorgegeven moeten worden zijn dezelfde als deze voor de producten op de Belgische markt.

Er wordt geen retributie gevraagd voor de aangifte van producten uit Luxemburg.

Aangifte van producten en vragen van bedrijven kunnen naar volgend e-mail adres gestuurd worden: depot.lux@poisoncentre.be.

Toch vragen wij aan de bedrijven al hun producten aan te geven, zowel gevaarlijk als niet gevaarlijk geklasseerd. Ongevallen komen voor met alle soorten producten. Het is belangrijk voor de permanentiearts om toegang te hebben tot de samenstelling van een product dat betrokken was bij een ongeval en in het bijzonder bij accidentele inname.

Om gevaarlijke mengsels, biociden en niet-ingedeelde mengsels aan te geven, stellen wij aan de bedrijven drie formulieren (Excel file) ter beschikking. Het is niet verplicht niet-geklasseerde mengsels aan te geven.

 

a. Wettelijk verplichte aangiftes:

Aangifte van mengsels als gevaarlijk geclassificeerd op basis van het reglement (EC) nr. 1272/2008 vanwege de effecten op de gezondheid of vanwege de fysieke gevolge

Kennisgevingen van mengsels die als gevaarlijk worden beschouwd, vanwege hun (potentieel) nadelige gezondheids- en fysische effecten, aan het Antigifcentrum te gebeuren via het e-delivery systeem van het ECHA NCP-portaal.
Dit kan door gebruik te maken van het IUCLID-formaat overeenkomstig bijlage VIII bij verordening (EU) 2017/542 van de Europese Commissie.
Meer informatie via https://poisoncentres.echa.europa.eu/nl/home 

  • Aangifte van biociden

Elk biocideproduct moet, voordat het op de markt wordt gebracht (of gebruikt in Luxemburg), beschikken over een Luxemburgse of Europese vergunning voor het op de markt brengen volgens Verordening (EU) nr. 528/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 22 mei 2012, of het moet zijn aangemeld voor de markt volgens de wet van 4 september 2015 betreffende biocideproducten.
 
Voor meer informatie:

Administration de l'Environnement
biocides@aev.etat.lu
https://environnement.public.lu/fr/chemesch-substanzen/biocides.html

De melding aan het Antigifcentrum van biociden die als gevaarlijk zijn geclassificeerd op basis van het reglement (EC) nr. 1272/2008, vanwege de effecten op de gezondheid of vanwege de fysieke gevolgen, moeten elektronisch gebeuren in het XML-formaat overeenkomstig bijlage VIII bij verordening (EU) 2017/542 van de Europese Commissie. 

Voor niet-geclassificeerde gevaarlijke biociden heeft u twee opties:
U kunt kiezen voor het geharmoniseerde formaat via de PCN ECHA, of u kunt kiezen voor een melding via de nationale procedure als u het geharmoniseerde formaat niet wilt volgen.
Nationale procedure:

Een aangifte omvat:

Een aangifteformulier EDF: een eenvoudige Excel file (verenigbaar met OpenOffice) die je invult en terugstuurt.
Download hier de EDF-tabel (Excel)
Handleiding voor het invullen van de EDF-tabel
Voor elk mengsel meerdere documenten: SDS, samenstelling, etiket. Bij voorkeur doorsturen in pdf.

b. Vrijwillige aangiftes:

Als het mengsel als niet-gevaarlijk is geclassificeerd of enkel als gevaarlijk voor het milieu is ingedeeld, is het niet verplicht dit aan het Antigifcentrum aan te geven. Evenwel krijgt het Antigifcentrum veel oproepen over deze mengsels. Om de oproepen te kunnen beantwoorden moet het centrum over de samenstelling van het mengsel beschikken.
Indien je het nummer van het Centrum op het etiket/veiligheidsinformatieblad vermeldt, moet de samenstelling van je mengsels aangegeven zijn bij het Antigifcentrum.

Een aangifte omvat:

  • Per e-mail naar depot@poisoncentre.be: je stuurt een e-mail met in bijlage een elektronische aangifte (Excel file) en de verschillende documenten betreffende je producten. NB. De maximale grootte van een mail met bijlagen is 5 Mb. Indien nodig mag je 


II.  AANGIFTES AAN ANDERE INSTANTIES