Laurierkers (Prunus laurocerasus)

 
 

Behandeling

De bessen van de laurierkers zijn weinig giftig. Bladeren en andere plantendelen zijn wel giftig!

De bessen van de laurierkers zijn weinig giftig. 

  • Na de inname van minder dan 5 bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. 
  • Na inname van grotere hoeveelheden neem je toch best contact met je huisarts of met het Antigifcentrum (070 245 245). 
  • Bladeren en andere plantendelen zijn wel giftig! Na de inname van andere plantendelen (bladeren, stengels, wortels) is het beter contact op te nemen met het Antigifcentrum.

Indien een kind toch symptomen krijgt na de inname van bessen die als weinig giftig vermeld staan, contacteer dan je arts of het Antigifcentrum. Misschien is er een probleem met de identificatie of gaat het om een ander gezondheidsprobleem. 

 
 
 
 

Toxiciteit

De blauwzuurglycosiden (die blauwzuur vrijgeven), die zich in de bladeren en de pitten van de vruchtjes van de laurierkers bevinden, verklaren de giftigheid van deze plant. Er werden al intoxicaties gemeld bij dieren (runderen, geiten). 

 
 
 
 

Meer weten?

Latijnse naam: Prunus laurocerasusFranse naam: Laurier-Cerise.

De laurierkers behoort tot de rozenfamilie (rosaceae). De laurierkers is een sterk vertakte, wintergroen struik. De tot 25 cm lange bladeren zijn langwerpig-elliptisch, spits, leerachtig en gaafrandig. De bovenzijde van het blad is glanzend donkergroen, de onderzijde iets bleker en kaal of nagenoeg kaal. De kleine, witte bloemen staan bijeen in stijf rechtopstaande, tot 20 cm lange trossen. De zwartrode steenvruchten hebben een diameter van circa 8 mm.