Vuurdoorn (Pyracantha coccinea)

 
 

Behandeling

De koraalrode of geeloranje, ronde brede vruchtjes blijven doorgaans tot diep in de winter op de plant.

De bessen van de vuurdoorn zijn weinig giftig.

  • Na de inname van minder dan 10 bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken.
  • Na inname van grotere hoeveelheden neem je toch best contact met je huisarts of met het Antigifcentrum (070 245 245).
  • Ook na de inname van andere plantendelen (bladeren, stengels, wortels) is het beter contact op te nemen met het Antigifcentrum.

Indien een kind toch symptomen krijgt na de inname van bessen die als weinig giftig vermeld staan, contacteer dan je arts of het Antigifcentrum. Misschien is er een probleem met de identificatie, of gaat het om een ander gezondheidsprobleem.

Opgelet! Deze plant heeft scherpe doornen waar kinderen zich kunnen aan kwetsen.

 
 
 
 

Toxiciteit

De door vruchtvlees omgeven zaden bevatten sporen van cyanogene heterosiden. Het inslikken van vruchtjes kan ongevaarlijke spijsverteringsstoornissen veroorzaken. Geen enkele ernstige intoxicatie is beschreven, maar de struik heeft lange, stevige doornen, die verwondingen kunnen veroorzaken.

 
 
 
 

Meer weten?

Latijnse naam: pyracantha coccinea. Franse naam: buisson ardent.

Vuurdoorn behoort tot de appelfamilie (malaceae). De plant heeft stevige doornen en een gezaagde bladrand. De elliptische tot lancetvormige blaadjes zijn 2 - 4 cm lang en 1 - 2 cm breed; de bovenzijde is glanzend donkergroen, de onderzijde iets lichter. De kleine witte bloemen staan in tuiltjes bijeen. De koraalrode of geeloranje, ronde brede vruchtjes blijven doorgaans tot diep in de winter op de plant.