De kompaskwal

De Chrysaora hysoscella of kompaskwal is makkelijk te herkennen aan 16 donkerbruine V-vormige patronen bovenop de lichtbeige hoed.
De Chrysaora hysoscella of kompaskwal. Een contact met de tentakels van de kompaskwal kan bij de mens zeer pijnlijk zijn met een branderig gevoel, jeuk en strepen op de huid die aan striemen van zweepslagen doen denken.
De Chrysaora hysoscella of kompaskwal
De Chrysaora hysoscella of kompaskwal

Wetenschappelijke naam: Chrysaora hysoscella
Frans: La méduse rayonnée ou méduse boussole
Nederlands: Kompaskwal

De Chrysaora hysoscella of kompaskwal is makkelijk te herkennen aan 16 donkerbruine V-vormige patronen bovenop de lichtbeige hoed. Het patroon doet enigszins denken aan de roos van een kompas. De hoed kan een doorsnede hebben van 10 tot 30 cm. De kompaskwal komt voor van mei tot november.

Aan de onderzijde van de hoed zijn vier mondarmen aanwezig van 20 tot 60 cm. De rand van de hoed is donkerbruin. De 24 transparante tentakels aan de rand van de hoed kunnen tot twee meter lang worden.

Een contact met de tentakels van de kompaskwal kan bij de mens zeer pijnlijk zijn met een branderig gevoel, jeuk en strepen op de huid die aan striemen van zweepslagen doen denken. De contactzone kan kleine blaasjes vertonen en lokaal oedeem (zwelling). Deze laesies (huidletsels) verdwijnen na een paar uur.