Water: hoeveel is té veel?

 
 
Water is vitaal voor een goede gezondheid, maar het wordt al eens vergeten dat een té grote inname tot vergiftiging kan leiden.
 
 
 
 

Symptomen

Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.

Door de vaagheid van bovengenoemde symptomen  is watervergiftiging dikwijls  moeilijk te herkennen. Bij deze klachten  denk je ook niet meteen aan een watervergiftiging. De symptomen van een watervergiftiging lijken trouwens erg op deze van uitdrogingsverschijnselen!

 
 
 
 

Behandeling

Bij vermoeden van een waterintoxicatie is een dringende ziekenhuisopname noodzakelijk. Een behandeling met een hypertone zoutoplossing, diuretica, en cortisone dient snel te gebeuren.

 
 
 
 

Toxiciteit

Wanneer men een overmatige hoeveelheid water drinkt, dan daalt de zoutconcentratie (natrium) in het bloed door een stijging van het bloedvolume. Dit maakt dat het vocht uit het bloed ook in de omliggende weefsels (bv. hersencellen) gaat doordringen die gaan opzwellen. In bijzonder wanneer dit in de hersenen gebeurt is dit een levensbedreigende situatie.

 
 
 
 

Risico

Twee manieren waarop je door water vergiftigd kan worden:

  1. Door een te hoge inname van water. Als je meer water drinkt dan je nieren kunnen uitscheiden, stapelt het teveel aan water zich op in de bloedbaan en vervolgens in de weefsels. Typische voorbeelden waarbij dit zich kan voordoen zijn detoxdiëten (kruidenthee, soep, water), vasten, extreme lichamelijke inspanning (bv. marathon, triatlon), bepaalde psychische aandoeningen (schizofrenie, potomanie) en druggebruik.
  2. Door het vasthouden en ophopen van vocht, omdat je lichaam het teveel aan vocht niet kan afvoeren. Typische voorbeelden waarbij dit zich kan voordoen zijn een verminderde werking van de nieren, maar ook bij het gebruik van bepaalde drugs zoals xtc.
 
 
 
 

Preventie

Teveel water op korte tijd drinken kan voor watervergiftiging zorgen.

Je hoort het goed. Té veel water op korte tijd drinken kan voor watervergiftiging zorgen. Een gezonde volwassen persoon met een normale voedselinname zou tot maximaal 15 liter water per dag (24 uur) kunnen verdragen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat deze hoeveelheid aan te raden is, aangezien de meeste personen al bij lagere hoeveelheden symptomen zullen ontwikkelen. 

Het is belangrijk om voldoende te drinken, en vooral dan water. Doorgaans is twee liter water per dag de norm. Voor sportbeoefenaars die extreme inspanningen leveren, kunnen sportdranken die extra toegevoegde suikers en elektrolyten bevatten een oplossing bieden om niet buitensporig veel te drinken. Bij sommige aandoeningen waaronder suikerziekte en nierfalen bespreek je best met je huisarts hoeveel je maximaal per dag mag drinken.