Wanneer hennatatoeages worden aangebracht met zwarte henna die paraphenylenediamine (PPD) bevat, kan een laattijdig eczeem ontstaan, een tweetal weken na het aanbrengen van de henna.
De getatoeëerde zone zwelt, wordt rood, begint te jeuken en er verschijnt een contacteczeem dat de vorm aanneemt van de initiële tatoeage.
Op lange termijn kan een allergie ontstaan voor PPD, waardoor producten die deze stof bevatten (aangegeven op het etiket als “bevat diaminobenzeen”) moeten vermeden worden.
De behandeling van irritatie door zwarte henna bestaat uit het lokaal aanbrengen van crèmes op basis van corticoïden (verkrijgbaar bij de apotheek). Soms is het nodig om ook corticoïden in te nemen.
Het kan drie tot vier weken duren eer de letsels genezen zijn. Soms blijft er een verkleuring achter op de huid die tot een jaar kan aanhouden.
Echte henna, van plantaardige oorsprong, geeft slechts zelden aanleiding tot problemen. Indien er toch allergieproblemen ontstaan, gebeurt dit meestal bij mensen die er beroepshalve mee bezig zijn.
De natuurlijke kleur van henna is bruinrood. Om zwarte henna te verkrijgen worden andere ingrediënten toegevoegd. Als het om extracten van de indigoplant (Indigofera tinctoria) gaat, vormt dit geen probleem.
Meestal wordt echter het goedkopere en chemische paraphenylenediamine (PPD) toegevoegd. Dit veroorzaakt bij sommige mensen allergische reacties die levenslang voor problemen kunnen zorgen.
PPD is een sterk allergiserende stof. Daarom is, volgens de Europese wetgeving, de aanwezigheid van PPD verboden in producten die rechtstreeks op de huid aangebracht worden. Onder de cosmetica mogen alleen haarverven PPD bevatten met een maximumconcentratie van 6%. Producten die PPD bevatten mogen niet gebruikt worden voor het kleuren van wimpers of wenkbrauwen. De aanwezigheid van PPD in een haarverf moet vermeld staan op het etiket met de zin "bevat diaminobenzeen" en met de waarschuwing "kan een allergische reactie veroorzaken".
Er zijn ook gevolgen op lange termijn: eens een allergie voor PPD ontstaan is, kan dit levenslang leiden tot overgevoeligheidsreacties tegenover producten waarin PPD verwerkt is, zelfs in de toegestane concentratie. Bij elk contact zal het eczema opnieuw verschijnen met steeds ernstigere symptomen. Een hele reeks producten moeten in de toekomst vermeden worden.
PPD wordt in de industrie vaak gebruikt. Het kan voorkomen in rubber (handgrepen van fietsen, rubberlaarzen), slangen van tankstations, leder, bont, textiel (onder andere in jeans), haarverven, schoenpoets, plastics, fotografische ontwikkelaars, drukinkten...
Er bestaat een kruisallergie tussen PPD en bepaalde zonnefilters: PABA (para-aminobenzoëzuur) en derivaten (PABA-esters).
Een allergie aan PPD kan zelfs het uitoefenen van bepaalde beroepen verhinderen.
Vermijd black henna, die is gekleurd met PPD. Informeer bij de persoon die de tatoeage aanbrengt met welke producten de henna is aangelengd. Een natuurlijke kleuring met extracten van de indigoplant vormt geen probleem.
Natuurlijke henna herken je door de bruinrode kleur, maar ook door de tijd dat de henna op de huid moet blijven. Henna moet een hele tijd (een 12-tal uren) op de huid blijven om een effect te hebben. Als gezegd wordt dat de pasta al na een uur verwijderd mag worden, gaat het vrijwel zeker om black henna.
Henna is afkomstig van de hennaplant (Lawsonia inermis). De bladeren worden gedroogd en fijngemalen tot een poeder. Dit poeder wordt aangelengd met water en als papje, onder de vorm van een tekening, op de huid aangebracht. Na een tijdje (een 12 tal uren) is de henna in de huid getrokken. De korstjes opgedroogde pap worden voorzichtig verwijderd en een rode tot donkerbruine tekening blijft achter. De tekening verdwijnt na enkele weken.